David Beckham bergt de kicksen op: zijn carrière in 7 markante momenten

David Beckham scoort op 3 mei 2003 in wat later zou blijken zijn laatste thuiswedstrijd op Old Trafford in het shirt van Manchester United. AFP / Paul Barker

Natuurlijk, hij trouwde met Spicegirl Victoria Adams en hij poseerde wellustig voor Calvin Klein. En hoewel het koppel dikke maatjes is met William en Kate, tekenen escapades op het voetbalveld de échte David Beckham. Gelukkig maar.

Fluwelen traptechniek (waarop tevens een film werd gebaseerd), markante haardrachten, grote trofeeën en ook vervelende incidenten. De voetballoopbaan van Becks kende veelal groteske momenten, maar - eerlijk is eerlijk - liep ook al een tijdje op z’n end. De markantste momenten van twintig jaar David Beckham.

Hét doelpunt waarmee Becks zichzelf op de kaart zette

De openingsdag van het Premier League-seizoen ’96-’97: Manchester United is de regerend kampioen en gaat op bezoek bij Wimbledon FC. Beckham start, met rugnummer 7 en lange blonde lokken, in de basis en ziet onder meer Eric Cantona de zege reeds veiligstellen. In de laatste minuut van het duel (0-3) vestigt Beckham echter zijn naam:
http://youtu.be/GKqqkW3ymxs

David Beckham, the hate figure

Twee jaar na zijn doorbraak speelt de dan inmiddels aan Posh Spice gebonden Beckham met Engeland op het WK in Frankrijk. In de tweede ronde wacht Argentinië maar kort na rust trapt Beckham na richting Diego Simeone, die gretig ter aarde stort: rood. Hoewel de eindstand dan al op het scorebord staat en Engeland pas na penalties uit het toernooi vliegt, schuift mening Engels voetbalfan de uitschakeling Beckham in de schoenen en wordt hij in het nieuwe seizoen enige tijd hartstochtelijk uitgefloten.
http://youtu.be/0Rsc-7TZ9T8

The greatest comeback

Het geldt als een van de meest bijzondere ontknopingen der voetbalfinales: de eindstrijd om de Champions League van 1999. In Nou Camp staat United lange tijd met 1-0 achter tegen Bayern, maar in de laatste drie munten wordt de wereld op z’n kop gezet mede dankzij twee hoekschoppen van Beckham:

Reclassering

Het is wachten tot 2001 voordat David Beckham weer helemaal in de armen wordt gesloten door de fans van het nationale elftal. De nationale ploeg staat op het punt plaatsing voor het WK in Japan en Zuid-Korea te missen. De blessuretijd loopt reeds drie minuten in het beslissende kwalificatieduel thuis tegen Griekenland, dat met 1-2 leidt. Engeland móet gelijkspelen om naar het WK te mogen en dan doet Beckham dít:

Wraak is zoet

Op dat bewuste WK trof Beckham opnieuw de Argentijnen. Nu weliswaar in de groepsfase, maar de wraak zou zoet zijn. Golden Balls, inmiddels getrouwd, mag kort voor rust aanleggen vanaf elf meter. Hij scoort, Engeland wint en Argentinië kan na drie wedstrijden al weer naar huis.

Het polletje

Tijdens de Europese Kampioenschappen in 2004 ontmoeten Beckhams Three Lions - hij is inmiddels aanvoerder - gastland Portugal. De wedstrijd voor een plek in de halve finales mondt uit in strafschoppen en dat loopt zelden goed af voor Engeland. Beckham neemt de eerste:

Man met statuur

Met het vertrek van Becks uit Engeland, in 2003, verdwijnt ook een aanzienlijk deel van zijn exposure. Bij Real Madrid is hij een van de vele Galacticos en na drieënhalf jaar daalt Becks nog verder af op de ladder der voetbaliconen door in Hollywood te gaan voetballen. Het merk Beckham, in combi met Victoria, overstijgt de voetballer. Het stel wordt uitgenodigd voor het huwelijk van Prince William en Kate Middleton en niet veel later figureert David als 007 in de openingscremonie van de Zomerspelen in Londen:

    • Jules Seegers