David Beckham beëindigt na twintig jaar carrière in profvoetbal

David Beckham en Zlatan Ibrahimovic afgelopen zondag na het laatste fluitsignaal in de kampioenswedstrijd van PSG. Reuters / Robert Pratta

David Robert Joseph Beckham houdt het voor gezien. De 38-jarige superster heeft vanmiddag bekendgemaakt zijn voetbalcarrière te beëindigen. Becks keerde in januari terug naar Europa om bij Paris Saint-Germain een laatste kunstje te flikken. Zondag werd hij met die club kampioen.

Beckham volgt met zijn pensioen binnen een week twee andere iconen van de club waar hij groot werd. Manchester United zag na 26 jaar hoofdcoach Sir Alex Ferguson afzwaaien en ook middenvelder Paul Scholes, uit dezelfde jeugdlichting van de Mancunians als Beckham, hield het dit weekend voor gezien.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker David Beckham has retired. A wonderful player, global superstar and a magnificent ambassador for England and football.
Twitter avatar BBCSport BBC Sport David Beckham: 19 trophies, 10 of them League titles, the only English player to win Championships in 4 different countries #BeckhamRetires

Hét doelpunt waarmee Becks zichzelf op de kaart zette

Eind 1994 debuteerde de geboren Londenaar in de hoofdmacht van United. Anderhalf jaar later vestigde hij definitief zijn naam middels zijn traptechniek; zijn handelsmerk. Hoewel ook zijn haardracht en het huwelijk met Victoria ‘Posh Spice’ Beckham altijd veel aandacht trok.

Beckham zou met de formatie van Ferguson in de negen volgende seizoenen onder meer zes landstitels, de Champions League en de Wereldbeker winnen. In de zomer van 2003 verkaste Beckham naar Real Madrid nadat de relatie met Sir Alex danig bekoelde. Zijn drieënhalf jaar in Spanje verliepen minder succesvol met ‘slechts’ één landstitel als hoofdprijs.

Hollywood

In januari 2007 verraste Beckham menigeen door op 32-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten te trekken. Bij Los Angeles Galaxy gaf hij de Major League Soccer de uitstraling die de opkomende competitie nodig had. Korte tijd had hij daar Ruud Gullit als coach, maar hoogtepunten waren de uitverkiezing door fans als Speler van het Jaar in 2010 en 2011. Na zijn tweede kampioenschap met Galaxy in 2012 nam hij afscheid van Hollywood en trok hij richting Parijs. In het half jaar bij PSG schonk hij zijn salaris aan een goed doel.

Beckham speelde voor Manchester United, Preston North End (uitgeleend in ’94-’95), Real Madrid, LA Galaxy, AC Milan (tweemaal uitgeleend) en PSG in totaal 718 wedstrijden waarin hij 129 goals maakte. Voor de Engelse nationale ploeg kwam hij 115 keer uit, waaronder op drie WK’s, en trof Golden Balls zeventien keer doel.

    • Jules Seegers