Over Blade Runner, die (per ongeluk?) zijn vriendin doodschoot

Wat gebeurde er precies op Valentijnsdag 2013 in het huis van Oscar Pistorius, veel beter bekend als ‘Blade Runner’? Er stierf een jonge vrouw, dat staat vast. Reeva Steenkamp, model en sinds enkele maanden de vriendin van Pistorius. Hij schoot haar zelf dood. Omdat hij dacht dat ze een inbreker was, zegt hij. Maar veel anderen twijfelen: de sportman heeft een schaduwzijde.

Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

Wat gebeurde er precies op Valentijnsdag 2013 in het huis van Oscar Pistorius, veel beter bekend als ‘Blade Runner’? Er stierf een jonge vrouw, dat staat vast. Reeva Steenkamp, model en sinds enkele maanden de vriendin van Pistorius. Hij schoot haar zelf dood. Omdat hij dacht dat ze een inbreker was, zegt hij. Maar veel anderen twijfelen: de sportman heeft een schaduwzijde.

Pistorius verloor zijn beide onderbenen nog voordat hij één jaar oud werd, maar dat weerhield hem er niet van een wereldberoemd sporter te worden. Met twee kunstbenen was hij razendsnel en verwierf hij de bijnaam ‘Blade Runner’. Hij schreef afgelopen zomer geschiedenis door als eerste atleet zonder onderbenen aan de Olympische Spelen mee te doen. Een maand later prolongeerde hij bij de Paralympische Spelen zijn titel op de 400 meter.

Het Amerikaanse maandblad Vanity Fair dook voor het aankomende juninummer drie maanden na die fatale Valentijnsdag in de zaak en schreef er ruim achtduizend woorden over, onder de spitsvondige titel ‘The Shooting Star and The Model’. Het is een stuk dat geen nieuwe inzichten biedt voor wie de zaak tot nu toe op de voet gevolgd heeft, maar waarin geen detail vergeten wordt en meerdere betrokkenen aan het woord komen. Pistorius zelf wilde alleen via een woordvoerder iets tegen het blad zeggen, maar de familie van Steenkamp, bijvoorbeeld, vertelde wel graag hun kant van het verhaal.

“It was Reeva’s ‘dream’ to be in Vanity Fair, her petite, blonde mother, June Steenkamp, told me, adding sadly ‘that she had to lose her life to get it’.”

Lees het hele verhaal van Mark Seal bij Vanity Fair (8.224 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd). Wanneer de rechtszaak tegen Pistorius van start gaat, is nog niet bekend.

    • Peter Zantingh