beeldende kunst

ARTZUID 2013

De derde editie van de internationale sculptuurroute van Amsterdam, ARTZUID 2013, duurt vier maanden: van 22 mei tot en met 22 september 2013. De lanen van Berlage, de Zuidas en de Churchilllaan worden ingericht met vijftig beelden. Curator van deze editie is oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os. Met een bezoekersaantal van 350.000 in 2011 streeft ARTZUID 2013 naar 500.000 bezoekers.

22 mei t/m 22 sept, Amsterdam. artzuid.com

Korrie Besems

Geïntrigeerd door ‘vrijetijdsarchitectuur’ maakte Korrie Besems foto’s van vakantieresorts, golfbanen, woonkastelen, winkelcentra en retailparken die zijn gebundeld in het fotoboek Luilekkerlandschap. De tentoonstelling Luilekkerlandschap in de projectzaal van Museum De Pont vindt plaats ter gelegenheid van de verschijning van dit boek.

18 mei t/m 14 juli, Tilburg. depont.nl

Foam

Deze week openen in Foam twee tentoonstellingen: Best Before End, een overzichtstentoonstelling van de Engelse fotograaf Stephen Gill en het project Look At Me And Tell Me If You Have Known Me Before van de Nederlandse fotograag Monica Nouwens. De tentoonstelling Best Before End bevat een groot aantal series die Gill de afgelopen veertien jaar in en rondom de Londense wijk Hackney maakte, evenals recent werk dat voor het eerst in Foam getoond wordt. Het project van Nouwens legt de ambivalente aantrekkingskracht vast van een van ’s werelds grootste steden: Los Angeles. In haar woonplaats brengt Nouwens de levendige doe-het-zelf-subcultuur van de stad in beeld.

17 mei t/m 14 juli, Amsterdam. foam.org

FotoFestival Naarden

Het FotoFestival Naarden toont iedere twee jaar een overzicht van de ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie. De nadruk ligt op verhalende fotografie en minder op documentaire fotografie, waarbij de wisselwerking tussen die twee juist een extra dimensie kan geven. Tevens is er voor het eerst een reiscollectie samengesteld uit de geëxposeerde werken in 2011.

18 mei t/m 23 juni, Naarden. fotofestivalnaarden.nl

Small Gestures

De schoonheid zit ’m in de details, die met Small Gestures extra benadrukt worden. 15 internationale kunstenaars voegen bescheiden interventies toe in de tentoonstelling Small Gestures in MU Eindhoven. Ze spelen met de verwachtingen van de bezoekers. Sommige werken lijken kameleontisch op te gaan in hun omgeving, andere verleggen de blik naar buiten of zelfs naar de virtuele wereld.

19 mei, Strijp-S, Eindhoven. mu.nl