Bbp-cijfers zijn lang niet altijd zaligmakend

None

Duitsland groeit en Frankrijk heeft last van een W-vormige recessie (double dip). De bekendmaking van de bbp-cijfers van gisteren kan tot genoeg opwinding onder beleggers en analisten leiden. Maar het trekken van al te grote conclusies uit kleine, geïsoleerde cijfers kan gevaarlijk zijn.

Ja, het bruto binnenlands product van Duitsland is volgens voorlopige schattingen afgelopen kwartaal met 0,1 procentpunt gestegen, terwijl de Franse productie met 0,2 procentpunt is gedaald. Deze veranderingen – een paar puntjes op de duizend – zouden eigenlijk in procenten moeten worden uitgedrukt.

Het is nu alsof de Duitsers een twintigste deel van een brood aan hun dagelijkse dieet hebben toegevoegd, terwijl de Fransen zijn beroofd van een kwart van een kwart van een kwart van een kwart van een boterham.

Veel zaken doen het bbp harder op en neer bewegen – het weer (in veel delen van Europa is het de laatste tijd koud geweest), vakanties en de geschatte waarde van technologische veranderingen. Dan zijn er ook nog de vele grillen in de berekening van het totale prijsniveau, nodig om het nominale bruto binnenlands product om te kunnen zetten in de veel bestudeerde, maar zeer hypothetische maatstaf van het ‘reële’ bbp.

De fixatie van beleggers op kleine cijfertjes is vervelender dan op het eerste gezicht lijkt. Het kan leiden tot slecht beleid. Als bijvoorbeeld de Franse kiezers wanhopig zijn, omdat hun land in zoiets vreselijks terecht is gekomen als een W-vormige recessie – terwijl de werkelijkheid niet veel meer is dan stagnatie – kunnen politici op de verkeerde manier reageren.

En de fascinatie met het kleine en betekenisloze kan makkelijk groot en belangrijk nieuws aan het oog onttrekken. Als het bruto binnenlands product van Europa ooit weer groeit, zal het eerste teken daarvan waarschijnlijk bestaan uit hogere investeringen en ambitieuzere plannen.

Aanvankelijk zullen beide factoren te weinig invloed uitoefenen om het bbp er echt uit te laten springen. Soms kan geringe groei aanvoelen als een recessie, en andersom.

Beleggers die wachten tot het bbp het goede nieuws weerspiegelt, zullen ver achterblijven.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • Edward Hadas