BBC gewezen op gebruik chemische wapens door regeringstroepen Syrië

Een verslaggever van de BBC is vorige maand in Syrië door ooggetuigen gewezen op het mogelijke gebruik van chemische wapens door troepen van de regering. Dat meldt de Britse publieke omroep op zijn website. Voor werkelijk gebruik van chemische wapens is echter nog steeds geen sluitend bewijs.

Ooggetuigen vertelden de correspondent toen hij het noordelijke stadje Saraqeb bezocht dat helikopters van het regime minstens twee projectielen met gifgas hadden afgevuurd. Artsen in het stadje vertelden bovendien acht patiënten met ademhalingsproblemen te hebben behandeld. Sommigen moesten braken, anderen hadden vernauwde pupillen, zeiden zij.

Een arts zei dat een vrouw symptomen vertoonde van vergiftiging door organofosfaten. De vrouw overleed niet veel later.

De beweringen van getuigen en artsen lijken te worden gestaafd door video’s die de BBC onder ogen kreeg. De omroep benadrukt dat het onmogelijk is het waarheidsgehalte van de beelden te achterhalen. Midden-Oostenredacteur bij NRC Carolien Roelants wijst erop dat wat de BBC brengt niet nieuw is:

“Meerdere partijen, zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk, hebben de afgelopen tijd gemeld dat er mogelijk van chemische wapens gebruik zou zijn gemaakt in Syrië. Dat hebben de partijen steeds niet sluitend kunnen bewijzen. Bovendien is het nauwelijks te zeggen of het regeringstroepen of rebellen zijn die chemische wapens hebben gebruikt, als ze gebruikt zijn. Ook de BBC weet niets zeker. De berichtgeving is gebaseerd op ooggetuigenverslagen, die gemanipuleerd kunnen zijn. Dit is dus geen scoop, zoals de BBC het presenteert. We zijn eigenlijk nog geen stap verder.”

Saraqeb:


View Larger Map

VS beweerden al eerder dat Syrië chemische wapens gebruikte

De Syrische regering heeft steeds ontkend dat het gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. De Amerikaanse regering waarschuwde al eerder dat met een dergelijke actie een “rode lijn” zou worden overschreden. De VS zouden dan mogelijk ingrijpen in Syrië.

Eerdere beweringen door onder andere het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de Syrische regering “vrijwel zeker” chemische wapens heeft gebruikt, konden nog niet met zekerheid worden gestaafd. De VS zijn nog steeds op zoek naar sluitend bewijs voor het gebruik van de chemische wapens. Ook de VN voert hier onderzoek naar uit. Uit dat onderzoek zou mogelijk juist naar voren komen dat de Syrische rebellen chemische wapens hebben ingezet, hoewel ook daar nog geen onweerlegbaar bewijs voor is.

    • Anouk van Kampen