Alle remakes nog aan toe, dat riffje van Gotye is gewoon geleend

Gotye wist iedereen in juli 2011 acuut verslaafd te krijgen aan zijn monsterhit. Tot ons genoegen regende het remakes op YouTube. De ironie wil dat de muzikant maar liefst 45 procent van de royalties van het lied moet afstaan omdat hij een gitaarriffje heeft ‘geleend’.

Gotye wist iedereen in juli 2011 acuut verslaafd te krijgen aan zijn monsterhit. Tot ons genoegen regende het remakes op YouTube. De ironie wil dat de zanger maar liefst 45 procent van de royalties van Somebody That I Used To Know moet afstaan. Hij heeft een gitaarriffje ‘geleend’ uit een Braziliaans nummer uit 1967, zo schrijft Digital Spy vandaag.

De Braziliaanse muzikant Luiz Bonfá bracht in dat jaar het lied Seville uit:
http://www.youtube.com/watch?v=VAny1bIApcA&feature=player_embedded

De half Belgische, half Australische zanger betaalt de familie van Bonfá een bedrag van ongeveer 775.000 euro, en 45 procent van het geld dat in de toekomst nog wordt verdiend aan het nummer waar een tijd lang niemand omheen kon. Het nieuws over de betaling kwam vandaag naar buiten, maar de deal met Bonfá werd al gesloten ver voordat het nummer succesvol werd, nog voor de zanger kon vermoeden wat voor goud hij in handen had met deze single.

Gotye is verantwoordelijk voor de bestverkochte single in Australië ooit, hij ontving een Grammy voor het lied en scoorde een wereldhit waarvan talloze remakes zijn verschenen. Een goed moment om nog even na te genieten van deze hype. Zo is het nummer gespeeld op allerhande instrumenten:

En zonder instrumenten:

Wellicht de bekendste, vijf man op een gitaar:

En dit leidde ook weer tot remakes:

Hoe dan ook, met Gotye wil je misschien niet meezingen, maar het moet toch. Ook in de auto:

    • Annemarie Coevert