Advies: expert promoot kunst in Frankrijk

De Nederlandse ambassade in Parijs moet, als het Institut Néerlandais eind dit jaar wordt gesloten, jaarlijks wisselende culturele intendanten of experts aanstellen. Die moeten een keuze maken uit het Nederlandse culturele aanbod dat het verdient onder de aandacht van het Franse publiek te worden gebracht.

Dat schrijft de Raad voor Cultuur vandaag in een advies aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA). Door de subsidie aan het Institut Néerlandais stop te zetten, komt er 2 miljoen euro beschikbaar. De raad adviseert dit bedrag aan te wenden voor het internationaal cultuurbeleid, inclusief Frankrijk. De 4 ton die de instelling ontving om een cultureel programma te verzorgen, wordt overgeheveld naar de ambassade.

Timmermans had de Raad voor Cultuur gevraagd om advies te geven over de manier waarop de ambassade met deze beperkte middelen de culturele belangen van Nederland in Frankrijk kan behartigen.

„Er moet een substantieel bedrag beschikbaar zijn om wisselende culturele intendanten of experts bij de ambassade aan te stellen”, zegt Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad. De culturele afdeling van de ambassade heeft geen omvangrijke vaste staf en moet die volgens de Raad ook niet krijgen. De intendanten of experts die zich tijdelijk aan de ambassade verbinden, zouden kunnen samenwerken met de Nederlandse cultuurfondsen, zoals het Mondriaan Fonds en het Fonds Podiumkunsten, om een keuze te maken uit het Nederlandse culturele aanbod. De Raad ziet ook voordelen in samenwerking met Vlaanderen bij culturele activiteiten rond de Nederlandse taal, zoals literatuur en theater.

De Raad vindt dat de Nederlandse ambassade bij het samenstellen van een cultureel programma niet alleen topinstellingen moet promoten, maar ook getalenteerde jonge kunstenaars een steuntje in de rug moet geven. Het streven moet zijn om het Nederlandse culturele aanbod ook in andere Franse steden dan Parijs te tonen, zoals Lyon, Marseille, Nantes en Lille. „Ook daar zijn podia en festivals waar een jong, in cultuur geïnteresseerd publiek op afkomt”, zegt Daalmeijer.

De Raad dringt erop aan dat het afbouwen van het Institut Néerlandais, waar 21 mensen hun baan verliezen, zorgvuldig verloopt. „Deze instelling had een uitstekende reputatie en een groot netwerk in Frankrijk, en beide moeten voor de ambassade behouden blijven”, licht Daalmeijer toe.

    • Claudia Kammer