Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

ADAC: Nederland verkoopt de benzine het duurst in Europa

Een bord met brandstofprijzen langs de A13. Door de verhoging van het algemeen btw-tarief van 19 naar 21 procent, bereikte de benzineprijs vorig jaar het hoogste niveau ooit.
Een bord met brandstofprijzen langs de A13. Door de verhoging van het algemeen btw-tarief van 19 naar 21 procent, bereikte de benzineprijs vorig jaar het hoogste niveau ooit. Foto ANP/Robin Utrecht

Door onze hoge accijnzen is de benzine in Nederland duurder dan in de rest van Europa, zo concludeert ADAC, de Duitse ANWB, na onderzoek. In Nederland kost een liter benzine gemiddeld 1,78 euro, een stuk meer dan in onze buurlanden, zo schrijft de NOS.

In België kost een liter Euro95 gemiddeld 1,64 euro en in Duitsland 1,55 euro. De prijs in Italië ligt het dichtst bij die van ons met 1,73 euro.

De dieselprijs is in Nederland op twee landen het hoogst met een gemiddelde prijs van 1,44 euro. In Zwitserland is de prijs het hoogst: gemiddeld 1,46 euro en in België is deze 1,45 euro.