Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

VVD-fractieleider Zijlstra tegen NRC: overheid moet stoppen met toeslagen

Als het aan Halbe Zijlstra (VVD) ligt, stopt de overheid met het uitkeren van toeslagen. Het is 'rondpompen van geld'.
Als het aan Halbe Zijlstra (VVD) ligt, stopt de overheid met het uitkeren van toeslagen. Het is 'rondpompen van geld'. Foto ANP / Martijn Beekman

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra roept het kabinet op een einde te maken aan alle inkomenstoeslagen in het belastingstelsel. Het gaat bijvoorbeeld om de zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Dat zegt hij tegen NRC.

“Het toeslagenstelsel heeft zich ontwikkeld tot een fraudegevoelige moloch. Ik denk dat we het belastingstelsel moeten herzien, zodat we de noodzaak van toeslagen er helemaal uithalen. Eerst belasting innen en het vervolgens teruggeven via toeslagen is onzinnig rondpompen van geld.”

Wat Zijlstra betreft moet “ook deze regering al beginnen met de aanpak van dat stelsel”.

Zijlstra reageert hiermee op de problemen die Frans Weekers de afgelopen weken ondervindt vanwege de toeslagenfraude. Maar er zit bij de VVD’er ook een principieel punt achter. Het feit dat bijna 70 procent van de bevolking een of meerdere toeslagen ontvangt, bewijst volgens hem dat het hele stelsel uit de hand is gelopen.

Lagere inkomens ontvangen meer aan toeslagen dan hogere, maar volgens de VVD’er is het niet zijn doel om door het afschaffen van toeslagen de inkomensverschillen te vergroten.

“Nederland heeft altijd een progressief belastingstelsel gehad, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Aan dat principe willen we niets veranderen. Maar waarom hebben we op dat progressieve belastingstelsel een terugstortcircus van 12 miljard gebouwd?”

Volgens Zijlstra kunnen negatieve inkomenseffecten voor lage inkomens bij het afschaffen van toeslagen worden gecompenseerd door een lagere inkomstenbelasting voor lagere inkomens. Als dat niet genoeg is, dan zou één algemene toeslag wat hem betreft een optie zijn.