Wat een negativisme over Afrika

None

Vier pagina’s over Afrika in de krant (NRC Handelsblad, 3 mei). Op de voorpagina ‘oud nieuws’ over (veel) slachtoffers van eerdere hongersnoden in Somalië. Vervolgens een paginagrote boekbespreking van Paul Theroux ’s laatste reisverhaal door Afrika, The last train to Zona Verde, onder de kop Dit is het land waar je alle hoop laat varen. En tenslotte een interview over twee pagina’s met de politicoloog en econoom James Robinson onder de kop Afrika boekt geen vooruitgang .

Wat een ellende weer, zo typisch voor de beeldvorming over Afrika. De oude zeurpiet Theroux mag weer eens klagen over Afrika, waar hij nu zo genoeg van heeft dat hij nooit meer reisverhalen zal schrijven. Dat is misschien maar beter, want hij getuigt al jaren van grote bijziendheid waar het de positieve ontwikkelingen in Afrika betreft. Zijn laatste roman, De Benedenrivier, over een na jaren naar Malawi terugkerende ex-vrijwilliger van het Peace Corps – waar Theroux ooit zelf vrijwilliger was – was daarvan een prachtig voorbeeld. Nu in Angola ziet hij blijkbaar ook niets van de positieve veranderingen in dit land, gevoed door de vrede en de olie-industrie.

James Robinson ziet ook geen vooruitgang in Afrika, omdat de economische groei op het continent hoofdzakelijk veroorzaakt zou worden door stijgende grondstoffenprijzen, en niet door iets wat Afrikaanse regeringen gedaan zouden hebben.

Wat een onzin. De gemiddelde economische groei in Afrika is al meer dan vijftien jaar lang ruim vijf procent, ondanks de economische crisis. Met veel landen die het niet van olie of andere grondstoffen moeten hebben, maar juist van hun goede economische management. Als dat geen vooruitgang is… Hadden uw boekbespreker en interviewer daar niet een paar woorden aan kunnen wijden als correctie op Theroux en Robinson?

Dirk Bol

    • Dirk Bol