Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD-fractieleider Zijlstra in NRC: verzorgingsstaat is onhoudbaar

Zijlstra neemt met zijn uitspraken duidelijk afstand van coalitiepartner PvdA.
Zijlstra neemt met zijn uitspraken duidelijk afstand van coalitiepartner PvdA. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland loopt vast als de doorgeslagen verzorgingsstaat in stand wordt gehouden. Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Volgens Zijlstra krijgen te veel mensen kind-, huur- of zorgtoeslagen of andere vergoedingen, en te vaak krijgen instellingen en bedrijven miljarden aan subsidies en garantstellingen. De rol van de overheid in de samenleving is “doorgeslagen”. Dit “opgeblazen systeem” is onhoudbaar, vindt Zijlstra:

“De kleine groep mensen die de voorzieningen echt nodig heeft, wordt weggedrukt.”

Dat is volgens Zijlstra de belangrijkste reden dat het kabinet-Rutte II de geplande bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren.

Zijlstra neemt met uitspraken afstand van PvdA

Met deze visie neemt de VVD-fractievoorzitter duidelijk afstand van coalitiepartner PvdA, die de verzorgingsstaat op onderdelen wel wil reorganiseren, maar zeker niet sterk wil terugdringen. Maar hij neemt ook afstand van zijn voorgangers bij de VVD. Want het grootste deel van de afgelopen decennia, waarin de rol van de overheid zou zijn doorgeslagen, zat de VVD in de regering.

Ook het vorige kabinet lukte het niet om de uitgaven aan sociale zekerheid en zorg in te dammen. Het huidige kabinet slaagde er ook nog niet in, mede door de recessie.

Zijlstra wordt in Den Haag gezien als een mogelijke opvolger voor de huidige VVD-leider Mark Rutte.