Vreemdelingenrechter laat dorststaker vrij

De honger- en dorststaker Sayam Uddin Nessar is gisteravond vrijgelaten uit detentie. Gisteravond oordeelde de vreemdelingenrechter na een kortgedingzitting een dag eerder dat hij de procedure over zijn verblijfsvergunning thuis kan afwachten, aldus de woordvoerder van de rechtbank Rotterdam.

Nessar, afkomstig uit Afghanistan, woont twintig jaar legaal in Nederland, net als de rest van zijn familie. Hij raakte zijn verblijfsvergunning kwijt toen hij een anderhalf jaar in het buitenland werkte en brieven van de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem niet bereikten. Hij werd ongewenst verklaard en zou uitgezet moeten worden naar Afghanistan.

Hij begon vorige week maandag een hongerstaking, een dag later stopte hij met drinken. Zondag werd hij tegen zijn zin overgebracht naar het justitieel medisch centrum (gevangenisziekenhuis) in Scheveningen omdat zijn gezondheid verslechterde. Daar zette hij zijn honger- en dorststaking voort. Hij protesteerde daarmee tegen de omstandigheden waarin gedetineerden in vreemdelingenbewaring moeten leven.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie zijn er nu tien hongerstakers. Een van hen ligt in het ziekenhuis. Staatssecretaris Teeven (Justitie) beloofde na de dood van een Russische asielzoeker dat het vreemdelingenbeleid humaner wordt. „Ik ga me inzetten voor degenen die nog vastzitten”, zei Nessar gisteravond, die sinds zijn terugkeer in zijn woonplaats Almere weer drinkt.