‘Dodental Syrië nu boven 80.000’ - VN veroordelen regime-Assad

Het dodental van de burgeroorlogy in Syrië is de grens van 80.000 gepasseerd. Dat heeft de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Vuk Jeremic, gemeld. De Algemene Vergadering van de VN veroordeelde later vanavond het geweld dat door het regime van Assad wordt gepleegd.

De Algemene Vergadering van de VN veroordeelde vanavond het geweld dat het regime-Assad gebruikt tegen de Syrische burgerbevolking. Foto AFP / John Moore

Het dodental van de burgeroorlog in Syrië is de grens van 80.000 gepasseerd. Dat heeft de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Vuk Jeremic, gemeld. De Algemene Vergadering van de VN veroordeelde later vanavond het geweld dat door het regime van Assad wordt gepleegd.

De Syrische burgeroorlog trekt de laatste maanden minder media-aandacht, maar is zeker niet minder bloederig geworden: sinds het begin van dit jaar is het dodental van 60.000 naar boven de 80.000 gestegen. De meeste slachtoffers zijn volgens de VN burgers. De VN-schatting is conservatiever dan van het aan de Syrische oppositie gelieerde Observatorium voor de Mensenrechten: dat meldde gisteren dat er al 120.000 doden vielen, waaronder 94.000 burgers.

De Algemene Vergadering van de VN sprak vanavond in een door de Arabische Golfstaten opgestelde verklaring zijn afschuw uit over het geweld dat het leger van Assad gebruikt tegen de Syrische bevolking. In de verklaring wordt ook opgeroepen tot een vreedzame politieke transitie in Syrië: het regime-Assad zou plaats moeten maken voor een overgangsregering.

De steun voor de verklaring was echter minder groot dan bij een stemming over een vergelijkbare verklaring vorig jaar: toen stemden 133 landen voor, terwijl dat er nu maar 107 waren. Vermoedelijk zijn veel landen bezorgd over de radicalisering binnen de Syrische oppositie. Veel rebellengroepen die in Syrië tegen Assad vechten bestaan hoofdzakelijk uit moslimfundamentalisten.

Rebellen vallen gevangenis in Aleppo aan

Syrische rebellen in Aleppo voerden vandaag een aanval uit op de grootste gevangenis van de stad. Ze probeerden met de aanval, die begon met het tot ontploffing brengen van twee autobommen, honderden gevangenen vrij te krijgen. Vanavond leek het regeringsleger de aanval met succes te hebben afgeslagen. Er zouden zeker vijftien regeringsmilitairen zijn omgekomen.

Aleppo is qua inwoneraantal de grootste stad van Syrië en is van grote symbolische waarde in de strijd tussen Assad en de rebellen. Om controle over de stad wordt zwaar gevochten sinds de rebellen vorig jaar juni een groot offensief lanceerden.

Voor de tweede keer deze week lag het internet in Syrië er vandaag urenlang uit. De internetstoring begon rond 10.00 uur vanochtend lokale tijd en was ongeveer acht uur later weer verholpen. Volgens het Syrische regime was een aanslag van de rebellen in het noorden van Damascus de oorzaak van de storing.

    • Pim van den Dool