Vier verdachten mishandeling Eindhoven niet vervolgd

Bewakingsbeelden van de mishandeling in het centrum van Eindhoven op 4 januari.
Bewakingsbeelden van de mishandeling in het centrum van Eindhoven op 4 januari. Foto ANP/ Omroep Brabant

De officier van justitie gaat vier van de acht verdachten in de Eindhovense mishandelingszaak niet vervolgen. Het gaat om vier van de Belgische verdachten. Uit politieonderzoek is gebleken dat ze niet actief hebben deelgenomen aan de geweldpleging. Dat ze tot dezelfde groep behoorden, schrijft het OM vandaag, is geen reden om hen te vervolgen voor de mishandeling.

De overige vier, twee Nederlanders en twee Belgen, zullen voor de rechter moeten verschijnen. Gisteren bepaalde het Hof van Cassatie in Brussel dat de 19-jarige Brett S. mag worden uitgeleverd aan Nederland. Datzelfde Hof bepaalt later over de uitlevering van de 17-jarige Brent L. De twee Nederlanders werd vorige week poging tot doodslag ten laste gelegd.

De groep verdachte jongens mishandelde op 4 januari een 22-jarige man uit Oirschot na een avondje stappen in Eindhoven. Beelden van de mishandeling leidden later die maand tot veel ophef, omdat een paar jongens zonder enige aanleiding de man hard tegen de grond werkten en zelfs enkele keren tegen zijn hoofd trapten. Dit gebeurde zelfs toen de man al bijna buiten bewustzijn leek. Op het internet ontstond een grote zoektocht naar de verdachten en alle acht meldden ze zich enkele dagen na het voorval.

    • Frank Huiskamp