Uitgelicht

Film

Das weiße Band (Michael Haneke, 2009, D/A/F/I). Gouden Palmwinnaar. Eichwald heet het dorp en een stem belooft ons zaken op te rakelen die in de jaren 1913-1914 voorvielen en „een licht werpen op de Duitse geschiedenis”. Gaandeweg leren we het dorp kennen dat zucht onder een naargeestige patriarchale terreur, waar vooral de kinderen onder lijden. Volgens Haneke is de film meer dan een film over ontkiemend nazisme: het gaat om vernedering en repressie als voedingsbodem voor terreur. Arte, 20.15-22.30u.

De gelukkige huisvrouw (Antoinette Beumer, 2010, NL). Verfilming van Heleen van Royens boek over een vrouw (Carice van Houten) die met een postnatale psychose in een inrichting belandt. Daar wordt ze gered door psychiater Beau (Marcel Hensema), die bestand is tegen haar agressie – die gepaard gaat met hevig seksueel verlangen naar dezelfde arts. Film bestaat uit een ambitieuze mix van komedie, thriller en drama, maar is nogal onevenwichtig, met een prima eerste helft en wat mindere tweede. RTL 5, 20.30-22.35u.

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (Cristian Mungiu, 2007, RO/B). Winnaar van de Gouden Palm in 2007 is een naar vorm en inhoud volmaakte film die in twee uur en in een gering aantal scènes het leven uit een dag van twee studentes in het Ceausescu-tijdperk onder de loep neemt. Het is juist de dag dat hun vriendschap danig op de proef wordt gesteld, want Gaby is zwanger en Otilia moet haar helpen bij een illegale abortus. Met: Anamaria Marinca (Otilia), Laura Vasiliu (Gabriela) en Vlad Ivanov (Viarel ‘Domnu’ Bebe). Arte, 23.25-01.10u.

Informatief

Bigger, Better, Faster, More - Brain Doping. Duitse documentaire uit 2011. Neurowetenschappers experimenteren met farmaceutica als Ritalin en Modafinil om onze hersens vollediger te laten functioneren. Die experimenten stuiten in sommige medische en andere wetenschappelijke kringen op weerstand. Canvas, 18.37-19.30u.

Bankers: Risking it all. Deel twee van drieluik over recente schandalen in de Londense City. Vanavond twee zaken die illustreren dat er vijf jaar na de crash nog steeds onverantwoorde risico’s worden genomen. Met o.a. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Bill Winters (oud-JP Morgan) en toezichthouder Martin Wheatley over de mathematische modellen waarmee computers zelfstandig beurshandel bedrijven. BBC 2, 22.00

Radio

Avondconcert. Rechtstreekse uitzending uit de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Koor en ensemble van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in Henry Purcell, William Byrd, John Tavener, Sven-David Sandström, J.S. Bach, Buxtehude, J.C. Bach en J. Bach. Radio 4, 20.02-23.00u.