Heerts nieuwe voorzitter FNV - ‘opmerkelijke positionering naar midden’

Ton Heerts spreekt tijdens het congres van de FNV. Hij werd met een ruime meerderheid van de stemmen verkozen tot voorzitter. Foto ANP/ Koen van Weel

Ton Heerts is de nieuwe voorzitter van vakbond FNV. De leden verkozen hem met een ruime meerderheid boven Corrie van Brenk, bleek zojuist op het FNV-congres. Hij kreeg 62 procent van de stemmen. Heerts was al interim-voorzitter.

De uitslag werd ruim een uur later dan gepland bekend, omdat het stemproces met de iPad stroef ging tijdens de stemming voor het dagelijks bestuur van de vakbond. De techniek liet de leden een paar keer in de steek:

Twitter avatar albertspringer Albert Springer Elektronica laat #fnv congres in de steek. Ledenparlement moet electronisch stemmen, maar er is steeds een stem teveel. #lnpb

Heerts kan karwei nu afmaken

NRC-redacteur Jos Verlaan zegt dat de uitslag een “opmerkelijke positionering naar het midden” is:

“Dit is een overwinning voor de gematigden die meer heil zien in polderen dan actievoeren.”

In NRC Handelsblad vanmiddag schrijft Verlaan dat interim-man Heerts zijn werk nu kan gaan afmaken:

“Hij kan ‘zijn karwei’ nu verder afmaken: afronding van de reorganisatie van de FNV en toezicht op naleving van het sociaal akkoord.”

Maar juist dat sociaal akkoord werd door aanhangers van Van Brenk bekritiseerd. Volgens Verlaan zal “dat geluid niet verstommen”:

“Maar nu de kaarten van het leiderschap geschud zijn, kan die polarisatie weer oplaaien. Bij de Abvakabo zijn ze niet vergeten hoe overhaast Heerts met werkgevers en kabinet het sociaal akkoord naar buiten bracht. Ondanks de afspraak dat er pas een akkoord zou worden ondertekend als er ook overeenstemming was bereikt over het zorgakkoord.”

Heerts was favoriet

Heerts, oud-Kamerlid voor de PvdA, was de favoriet. In een peiling van het actualiteitenprogramma EenVandaag onder 3.600 FNV-leden zei 59 procent van de ondervraagden op Heerts te hebben gestemd en 39 procent op Van Brenk.

Leden konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op de Heerts of op Abvakabo-voorzitter Van Brenk. Het ledenparlement, dat op dat congres formeel wordt geïnstalleerd, kiest vervolgens de achttien leden van het dagelijks en algemeen bestuur van de FNV.

Update:
Eerder vandaag is per ongeluk een citaat uit NRC’s hoofdredactioneel commentaar over de representativeit van FNV toegeschreven aan onze redacteur Jos Verlaan.

    • Frank Huiskamp