Toch nog altijd hongerstakers in isoleercel - ‘psychische noodzaak’

Een demonstratie enkele dagen geleden bij het detentiecentrum in Rotterdam, waar nu toch een aantal hongerstakende asielzoekers in isoleercellen blijkt te zitten. Foto ANP / Bas Czerwinski

Twee vreemdelingen die in het detentiecentrum in Rotterdam in hongerstaking zijn gegaan, zijn toch in de isoleercel gezet. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) liet bijna een week geleden nog weten afspraken te hebben gemaakt met de directie van het detentiecentrum dat dit niet zou gebeuren.

Momenteel zitten twee hongerstakers in de isoleercel. Volgens de zegsvrouw zou dit echter niet te maken hebben met de hongerstaking, maar zou er een psychische noodzaak zijn. De woordvoerder zegt verder de eerder gemaakte afspraak van de VAJN met de directie van het detentiecentrum niet te herkennen.

Advocaat Frans Willem Verbaas zegt namens de VAJN bezorgd te zijn over de hongerstakers in de isoleercel.

“Ik zou van deze mensen zelf willen horen hoe hun psychische toestand is. Ik heb mijn vragen bij deze verklaring van het ministerie. Als zij in een kale isoleercel zitten met alleen een matras op de grond, dan is dat een juridisch onmenselijke situatie.”

Volgens de laatste telling van het ministerie zijn in Rotterdam momenteel tien vreemdelingen in hongerstaking. Drie van hen weigeren ook te drinken. Een andere vochtweigeraar is nog opgenomen in het justitieel medisch centrum in Den Haag.

Gisteren werd de tweede vochtweigeraar die in het gevangenisziekenhuis op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat hij onrechtmatig vastzat. Het ging om de Afghaan Sayam Uddin Nessar. Ook hij was tegen de afspraken afgezonderd van andere gevangenen.

De Werkgroep Deportatieverzet laat weten sinds zondag steeds moeilijker contact te kunnen krijgen met de vreemdelingen die eten en drinken weigeren. De vreemdelingen zouden niet meer durven bellen, omdat ze in de isoleercel worden gezet of daar veelvuldig mee wordt gedreigd, aldus een zegsvrouw van de werkgroep.

    • Niels Posthumus