Timmermans boos om extra geld voor EU - ‘slecht werk commissie’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op het Binnenhof in Den Haag. Foto ANP / Robin Utrecht

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is boos op de Europese Commissie. Nederland moet nog minstens 350 miljoen euro extra bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Timmermans deed in een debat met de Tweede Kamer geen moeite om zijn irritatie te verbloemen.

Hij zei onder meer:

“Nederland vindt dat de commissie slecht werk heeft geleverd.”

Timmermans sloot zich hiermee aan bij de kritiek van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde de extra bijdrage “onverteerbaar”. Hij vindt dat er niet genoeg gezocht is naar alternatieven om het begrotingsgat te dichten. Timmermans reageerde:

“Ik snap de ergernis van Verheijen. Ik ben ook boos.”

De minister wil dat als Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, van januari tot juni 2016, de begrotingssystematiek wordt aangepast. De meerjarenbegroting wordt nu voor zeven jaar opgesteld. Ieder jaar blijkt dan of er een tekort of een overschot is. Voor 2013 bedraagt het tekort 7,3 miljard euro, dat door de lidstaten moet worden bijgestort.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt dit “zeer teleurstellend” en PVV’er Barry Madlener spreekt van een “complete flop”. De Kamer wil dat Brussel eerst bekijkt hoe er extra kan worden bezuinigd in plaats van meer geld op te halen bij de lidstaten.