Teeven: hongerstaking geen grond voor verblijfsvergunning

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vindt dat het Nederlandse asielbeleid zorgvuldig is.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vindt dat het Nederlandse asielbeleid zorgvuldig is. Foto ANP / Martijn Beekman

Een honger- of dorststaking is geen grond voor een verblijfsvergunning of een beleidswijziging. Dat maakt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vanavond duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Teeven verdedigt het Nederlandse immigratie- en asielbeleid in de brief als “zorgvuldig”.

Teeven schrijft naar aanleiding van de honger- en dorststaking van asielzoekers, die vorige week in een detentiecentrum in Rotterdam begon, dat zijn beleid rekening houdt met de belangen van de Nederlandse samenleving en de omstandigheden van de individuele asielzoeker:

“Wie bescherming nodig heeft, krijgt bescherming. Wie om andere redenen dan bescherming naar Nederland is gekomen, moet voldoen aan de reguliere toelatingsvoorwaarden voor verblijf.”

De staatssecretaris meldt in zijn brief dat het besluit van een asielzoeker om in honger- of dorststaking te gaan niet kan leiden tot het omzetten van een afwijzing. Teeven zegt de Kamer wel toe dat zijn ambtenaren “intensief” in gesprek blijven met de hongerstakers in Rotterdam.

Stakende asielzoekers in isoleercellen geplaatst

Vorige week gingen 111 illegalen in het detentiecentrum in Rotterdam in hongerstaking. Van die groep waren er volgens het ministerie van Justitie begin deze week nog veertien over. Drie van hen weigeren ook te drinken.

De asielzoekers protesteren tegen de omstandigheden waaronder ze in Rotterdam worden vastgehouden. In vreemdelingendetentie zitten de mensen veel op cel die ze met z’n tweeën of vieren delen. Ze voelen zich als criminelen behandeld terwijl ze dat niet zijn. Twee asielzoekers in Rotterdam werden in een isoleercel geplaatst. Volgens Teeven is dat gebeurd vanwege de psychische problemen van dit tweetal.

In het justitieel complex op Schiphol belandden vorige week zes asielzoekers die meededen met de hongerstaking ook in een isoleercel, staat in de brief van Teeven. Dat zou gebeurd zijn op grond van medisch advies. Volgens Teeven speelde in sommige zaken mee dat de asielzoekers deelname weigerden aan een controle door een arts. Alleen via observatie zouden de asielzoekers goed genoeg in de gaten kunnen worden gehouden, aldus Teeven.

Raad van Kerken noemt asielbeleid ‘mensonwaardig’

De Raad van Kerken in Nederland stelde vanmiddag na een bezoek aan het detentiecentrum in Rotterdam dat het Nederlandse asielbeleid “mensonwaardig” en “ontspoord” is. Het samenwerkingsverband tussen achttien kerken doet een “dringend beroep” op de overheid om het asielbeleid “grondig te herzien”. De menselijke maat zou daarbij centraal moeten staan:

“Daarbij horen een menswaardige omgang met asielzoekers en het bieden van kansen voor de toekomst centraal te staan. Dit geldt ook voor mensen die uiteindelijk niet in Nederland kunnen blijven.”