Sympathie voor outsiders

The L-Shaped Room. Regie: Bryan Forbes. Met: Leslie Caron, Tom Bell, Brock Peters.

In het overlijdensbericht van de Britse regisseur Bryan Forbes dat vorige week in de krant stond werd alleen zijn Amerikaanse film The Stepford Wives (1975) vermeld. Die stamt uit een tijd dat Forbes (1926-2013) al een lange Engelse carrière achter de rug had. Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon hij als acteur, maar al snel begon hij met scenarioschrijven. Whistle Down the Wind, zijn sfeervolle regiedebuut, draaide hij in 1961. Hij maakte zijn beste films in de jaren zestig: Seance On a Wet Afternoon (1964) en The Whisperers (1967). Zijn tweede film, The L-Shaped Room (1962), is een typisch gootsteendrama, zoals begin jaren zestig erg in zwang was in Groot-Brittannië. De Franse actrice Leslie Caron speelt een ongewenst zwangere jonge vrouw die in een armoedig huis gaat wonen met andere misfits. Forbes kijkt met sympathie naar de outsiders en hun problemen in de Britse klassenmaatschappij. Hij is goed met acteurs: Caron kreeg een Oscarnominatie voor haar rol.

    • André Waardenburg