Stamcelbank Cryo-Save mogelijk verkocht

Bij Cryo-Save kunnen ouders stamcellen van hun baby opslaan. Het bedrijf draaide vorig jaar 17 miljoen euro verlies.

None

Het klinkt als een vreemd cadeau voor een pasgeborene: zijn of haar stamcellen opslaan. Toch zijn er ouders die het doen. Bij stamcelbank Cryo-Save kan het.

Voor 2.395 euro worden de stamcellen, afkomstig uit het bloed van de navelstreng van de baby, bewaard. Inbegrepen bij de prijs: transport en 25 jaar opslag. Betalen de ouders vierhonderd euro meer, dan worden ook de stamcellen uit de navelstreng zelf weggeborgen. Na 25 jaar moeten de ouders, of het kind zelf, bepalen of ze de cellen langer willen bewaren. Dat kost nog eens vijftig euro per jaar.

Cryo-Save, van oorsprong Belgisch maar al enige jaren gevestigd in Zutphen, bewaart wereldwijd in totaal zo’n 225.000 stalen met stamcellen. Het bedrijf opereert in zeventig landen en heeft vijf laboratoria – in België, Duitsland, India, Zuid-Afrika en in Dubai. Er werken 270 mensen. In het Belgische Niel staat het hoofdlab, waar de meeste stamcellen worden opgeslagen.

De ingevroren cellen, die vlak na de geboorte het gezondst zouden zijn, kunnen ooit misschien gebruikt worden voor de aanmaak van nieuwe cellen. Die zouden op hun beurt de kinderen later in hun leven kunnen genezen van bepaalde ziektes. De mogelijkheden daartoe zijn nog beperkt, maar wetenschappers verwachten er veel van. Cryo-Save speelt handig in op de hoop van ouders; want wie weet, wat er in de toekomst allemaal met stamcellen kan.

Stamcellen vallen in Nederland onder de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal. Die wet bepaalt de minimale eisen waaraan de opslag van stamcellen moet voldoen. Alleen door de overheid erkende organisaties mogen de cellen opslaan. In Nederland zijn dat er veertien. Voornamelijk ziekenhuizen hebben een vergunning, maar ook een paar commerciële organisaties: Cryo-Save dus, of de Stamcelbank Nederland. Stamceltherapie uitvoeren mogen die bedrijven niet. Daarvoor is slechts aan dertien ziekenhuizen, via een andere wet, toestemming gegeven.

Het beursgenoteerde Cryo-Save (36, 8 miljoen euro omzet in 2012, beurswaarde: ruim 20 miljoen euro) deed vooral in Zuid-Europese landen als Spanje en Italië goede zaken. Maar door de economische crisis kiezen minder ouders voor het invriezen van cellen. Het afgelopen jaar draaide het bedrijf ruim 17 miljoen euro verlies.

Dat kwam ook door het beëindigen van de activiteiten in Frankrijk, schrijft voorzitter Johan Goossens in het jaarverslag over 2012. Ruim drie jaar voerde het bedrijf rechtszaken met de Franse gezondheidsautoriteiten om opslag van stamcellen in het land toe te staan. De rechter besliste uiteindelijk in het nadeel van Cryo-Save. Nu verkoopt het bedrijf de vestiging in Lyon.

Intussen speelt er op aandeelhoudersvlak een andere strijd. Een concurrerend concern uit Luxemburg, Salveo Holding, heeft de afgelopen weken een aanzienlijk belang van ruim 27 procent in Cryo-Save verworven. Het kocht dat onder meer van de Belgische oprichter van Cryo-Save Marc Waeterschoot en de huidige president-commissaris Johan Goossens. Salveo, dat een stamcelbank in Zwitserland exploiteert, heeft nog niet duidelijk gemaakt of het Cryo-Save in z’n geheel wil overnemen.

Vanmiddag op de algemene aandeelhoudersvergadering zou Salveo-topman Frederic Amar zijn belangstelling mogelijk toelichten. Voor beleggers is de buitenlandse interesse gunstig. De koers van het aandeel heeft zich in de afgelopen week goed hersteld, na een daling die in maart was ingezet.

    • Annemarie Sterk