Songfestival leeft weer, dankzij Anouk

Dankzij de deelname van zangeres Anouk is de waardering voor het Eurovisie Songfestival terug: 3,7 miljoen Nederlanders keken gisteren naar de halve finale; meer dan de laatste tien jaar, toen het kijkcijfer rond de twee miljoen schommelde.

Anouk plaatste zich met een treurzang voor een verloren liefde, Birds, voor de finale, zaterdag. Het was voor het eerst sinds 2004 dat Nederland niet in de eerste ronde wordt weggestemd.

De deelname van de rockzangeres en de kwaliteit van haar nummer zorgde voor een kentering in de publieke opinie over het festival. Die opinie was jarenlang negatief en de belangstelling liep terug. Op Twitter spraken dit keer veel prominenten hun steun uit voor Anouk en haar ‘gewaagde’ lied. Zij was gisteren trending topic, meest besproken onderwerp.

Eric van Tijn en Cornald Maas zijn uit de Nederlandse vakjury gezet omdat uitlekte dat ze daarin zitten. Dit moet volgens de regels geheim blijven tot de finale, om beïnvloeding te voorkomen. Maas had als deskundige maandag nog ‘voorspeld’ dat Anouk de finale zou halen. Juryleden mogen overigens niet stemmen op het lied uit eigen land.

Verslag uit Malmö: pagina 32Zap: pagina 33

    • Amanda Kuyper