Songfestival // Anouk bereikt finale Eurovisie Songfestival

The Netherlands' Anouk performs during the first semifinal of the 2013 Eurovision Song Contest at the Malmo Opera Hall in Sweden, Tuesday May 14, 2013. The final will be held on May 18, 2013. (AP Photo/Janerik Henriksson) SWEDEN OUT

Zangeres Anouk is met haar liedje Birds door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland bereikte daarmee in Malmö, Zweden voor het eerst sinds 2004 weer de finale van het liedjesfestijn.

Anouk bracht een sterke versie van haar mooie, weemoedig stemmend liedje dat gaat van ingehouden hartenpijn naar ontladende bevrijding. Ze toonde beduidend meer emotie dan bij eerdere repetities en de halve finale maandagavond voor de vakjury.

Het was een ingetogen maar intense performance. Puur op stemkracht – what you see is what you get – met tamelijk ver achter haar drie backingvocalisten, en een sobere kledingkeuze van top en broek.

Het Eurovisie Songfestival vindt voor de vijfde keer plaats in Zweden. Vorig jaar won zangeres Loreen ruimschoots met het nummer Euphoria. Anouk’s deelname aan het Eurovisie Songfestival zorgde voor een kentering in de publieke en journalistieke opinie in Nederland over het Songfestival. Op Twitter spraken veel prominenten hun steun uit voor Anouk en haar ‘gewaagde’ lied.

De zangeres zelf bereidde zich gisteren in stilte op haar hotelkamer in Malmö voor. Ze spaarde haar stem deze dagen door nauwelijks te praten, zoals ze voor haar concerten altijd doet. Daarnaast herstelde ze nog van de „weinig rock ‘n roll”-bowlingblessure die ze in het weekend opliep op een avondje uit met haar delegatie.

De halve finale voor de vakjury was maandagavond. Het oordeel van de juryleden, geselecteerd in alle 39 deelnemende landen, leverde 50 procent op van de puntentelling. De andere helft kwam gisteravond bij de live uitgezonden halve finale van de Europese televoters.

Redacteur Muziek

    • Amanda Kuyper