Republikein Joanna op lijst ‘dreigers’

Bij de voorbereiding voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is een foto verspreid van de republikeinse activiste Joanna van der Hoek „om haar nadrukkelijk onder de aandacht van de aanwezige politieambtenaren te brengen”.

Dat schrijft de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg in een feitenrelaas over de aanhouding van twee demonstranten op de Dam in Amsterdam, op 30 april een half uur voor de nieuwe koning op het balkon van het paleis verscheen.

De foto van Joanna, die eerder in Utrecht werd aangehouden toen zij bij het bezoek van (toen nog) koningin Beatrix een bordje omhooghield met de tekst ‘Weg met de monarchie. Het is 2013’, stond in een lijst van twintig zogenoemde „potentieel gevaarlijke eenlingen”. Elf van de personen op die lijst moesten volgens de instructies direct van de Dam worden verwijderd. Van der Hoek was „onder foto 12 opgenomen in de set”.

Van der Hoek en de andere demonstrant Hans Maessen zijn volgens burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam „ten onrechte” op de Dam aangehouden. Maessen werd volgens het feitenrelaas aangesproken omdat een van de agenten hem hield voor een persoon („foto 2”) op de lijst.

Alles bij elkaar spreekt de burgemeester van „een ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

Een van die omstandigheden was een „gebrekkig verlopen” briefing voor een deel van de politiemensen op de Dam. Ook was er op dat moment op de Dam sprake van moeizame communicatie. Volgens de politie is vijf minuten lang geprobeerd de identiteit van Maessen te verifiëren, maar lukte dat niet.