Redactie Parool tegen verwijdering adjunct uit hoofdredactie

Adjunct-hoofdredacteur Willem Schouten van Het Parool.
Adjunct-hoofdredacteur Willem Schouten van Het Parool. Foto ANP/ Bas Czerwinski

De redactie van Het Parool is gistermiddag bijeengekomen en heeft een brief geschreven aan hoofdredacteur Barbara van Beukering, waarin ze zich tegen het besluit keert Willem Schouten als adjunct-hoofdredacteur uit de hoofdredactie te verwijderen. Ook voelt de redactieraad zich gepasseerd.

Dit staat in de brief die de redactieraad stuurde:

“Geachte hoofdredactie,
De redactie van Het Parool begrijpt niets van het besluit van de hoofdredactie (i.c. Barbara en Ronald) verder te gaan zonder Willem. De redactie vindt het essentieel dat hij, als nieuwsman, deel uitmaakt van de hoofdredactie en dat hij zijn plaats aan de middentafel behoudt.
De redactie doet met klem een beroep op de hoofdredactie nog een poging te doen de gelederen te sluiten en Willem als adjunct te handhaven.
De redactie vindt het onaanvaardbaar dat zij met dit besluit is overvallen en voelt zich voor voldongen feiten gesteld. Te meer daar de redactieraad als vertegenwoordiging van de redactie van Het Parool niet, zoals voorgeschreven, tijdig en vertrouwelijk van het (voorgenomen) besluit op de hoogte is gesteld en hierover is gehoord.”

Volgens verschillende Parool-redacteuren, die niet met hun naam in NRC Handelsblad willen, is er meer aan de hand. Onder dit conflict zou een al langer smeulende onvrede liggen over Van Beukering. Theo van Rhijn, voorzitter van de redactieraad, bevestigt dat die onvrede bestaat, maar volgens hem is deze niet groter dan gebruikelijk: “Ik kan niet bevestigen dat er een breed en diep onbehagen is over de hoofdredactie. Het drama lijkt groter dan het is.”

“Schouten te veel solist”

Volgens Van Rhijn staat de redactie wel achter de boze brief, zozeer dat “een stemming niet nodig was”. De “tamelijk spontane bijeenkomst” van gisteren, zegt Van Rhijn, heeft niet de officiële status van een plenaire vergadering omdat Van Beukering die pas wilde beleggen als de toekomst van Schouten duidelijk is. Vanmiddag zou een officiële plenaire vergadering plaatsvinden.

Van Beukering was gisteren alleen bij het begin aanwezig. Zij las een verklaring voor waarin ze stelt dat Schouten te zeer “een solist” is, die meer “de koers” wil bepalen dan de bedoeling is. Ook zou dit “al een jaar een bron van onvrede” zijn. Voor de redactie is dit nieuws. Van Beukering heeft Schouten gevraagd om uit de hoofdredactie te treden, maar wel aan te blijven als ‘nieuwsaanjager’. Schouten zou vandaag een besluit nemen.

Schouten, oud-hoofdredacteur van gratis krant Spits, wilde geen commentaar geven. Barbara van Beukering wil wachten met een reactie totdat het lot van Schouten duidelijk is. We laat ze per mail weten: “Dit wekt de indruk dat de totale redactie het vertrouwen in mij heeft opgezegd en dat is niet aan de orde.”