Rebel snijdt hart uit

Een clip waarin rebel Abu Sakkar een tegenstander het hart uitsnijdt wekt afschuw. Het toont dat de strijd sektarischer wordt.

Abu Sakkar in de video waarin hij het lichaam van een soldaat onteert.
Abu Sakkar in de video waarin hij het lichaam van een soldaat onteert.

Onacceptabel noemt de voorman van het Vrije Syrische Leger, generaal Salim Idriss, een clip waarin rebellencommandant Khalid al Hamad – beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Sakkar – het lijk van een pro-Assad soldaat mutileert.

1Wat is in het filmpje te zien?

In de video zien we hoe een strijder de borst van een militair in uniform opensnijdt. Hij haalt het hart en de longen eruit, houdt ze omhoog en zegt tegen de camera: „Ik zweer bij God, soldaten van Bashar [al-Assad], jullie honden – we zullen jullie harten en levers eten! Slacht die Alawieten en neem hun harten eruit om op te eten!” Hij brengt een orgaan naar de mond en lijkt een hap te nemen. Het mutileren van lichamen is een oorlogsmisdaad.

2Is de video wel ‘echt’?

Dagelijks komen honderden, veelal gruwelijke, filmpjes uit Syrië online. Van de meeste is de herkomst en betrouwbaarheid moeilijk te achterhalen. Er woedt een propagandaoorlog en beide zijden in het conflict zouden regelmatig beelden manipuleren. Toen dit filmpje zondag online verscheen op een pro-Assadsite, werd gespeculeerd dat het in scène is gezet. Maar Human Rights Watch identificeerde de commandant als Abu Sakkar. De mensenrechtenorganisatie hield hem al in de gaten, vanwege beelden waarop hij raketten afvuurt op shi’itische dorpen in Libanon. Gisteren eiste Abu Sakkar tegenover TIME Magazine zijn rol in het filmpje op. Hij geeft toe in de organen van de militair gebeten te hebben. „We openden zijn mobieltje en vonden een video waarin hij een vrouw en twee dochters, helemaal naakt, vernederde.”

3Schaadt dit de rebellen?

Het wordt voor het Westen lastiger over te gaan tot militaire steun aan de oppositie. Het filmpje toont dat het conflict in Syrië steeds sektarischer wordt. Abu Sakkar roept specifiek op de Alawieten – de shi’itische minderheid waartoe president Assad behoort – af te slachten. Een recent bloedbad in Banias, waar regeringstroepen zeker 62 sunnieten doodden, onder wie kleine kinderen, heeft de sektarische verdeeldheid ook aangewakkerd. Nadim Houry van Human Rights Watch zegt: „Beide zijden handelen alsof ze in hun voortbestaan bedreigd worden.”

4Wie is Abu Sakkar?

Hij is de leider van de Onafhankelijke Omar al-Farouq Brigade. Op hun website staat de naam van het Vrije Syrische Leger vermeld. De brigade speelt een belangrijke rol bij de strijd om de stad Qusayr, een doorvoerhaven voor wapens en rebellen in de strijd om Damascus. Het leger is er veel aan gelegen Qusayr in handen te krijgen, ook Hezbollah-strijders zijn betrokken bij de strijd.