Picknickend de paden op, de lanen in

None

Er is maar een ding mooier dan het zicht op de uiterwaarden bij Oosterbeek en dat is het zicht op de uiterwaarden bij Oosterbeek in de lente. Vorige week bevond ik mij daar tussen de bloeiende fruitbomen, langs de Hemelse Bergroute en drong in alle hevigheid tot mij door wat het woord ‘adembenemend’ betekent.

Het is dé tijd van het jaar om erop uit te gaan. De paden op de lanen in. En wie slim is, besteedt ’s morgen wat tijd aan een meeneemlunch voor in fietstas of rugzak om verschoond te blijven van de weke pistolets met plastic kaas, die men in Nederlandse uitspanningen pleegt te serveren.

Twee opties voor picknickbroodjes. Snij de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken. Bestrooi deze met zout en leg ze tussen keukenpapier. Meng in een kom een eetlepel olijfolie met wat zout en versgemalen peper. Dep de courgetteplakken goed droog, doe ze daarna in de schaal en vermeng ze met de olie. Bak ze in een hete grillpan een minuut aan beide zijden.

Snij het stokbrood open en hol beide helften een beetje uit. (Maak hiermee morgenavond bijvoorbeeld spaghetti met geroosterde broodkruimels, knoflook en peterselie). Besmeer een helft vervolgens met geitenkaas, leg er de courgette op en wat basilicumblaadjes. Wie romesco-saus over heeft van vorige week kan de andere kant van het brood daarmee besmeren. Leg de helften op elkaar, snij het brood in 2 of 4 stukken en pak deze stevig in in folie.

Optie twee. Snij de ui in halve manen en fruit die twintig minuten op matig vuur in wat olijfolie. Voeg de laatste minuten de fijngesneden knoflook toe. Spoel de bonen goed af en laat ze uitlekken, doe ze met een scheut olijfolie, wat citroensap, peterselie, zout en peper plus ui en knoflook in de keukenmachine en draai tot een zachte massa. Schil de worteltjes en snij ze in stukken en vervolgens in kwarten. Kook deze 2 minuten in gezouten water en laat ze uitlekken. Smelt wat boter in een koekenpan en bak daarin de worteltjes, bestrooi ze met een snuf komijn- en korianderpoeder plus zout en peper.

Hol het brood uit (zie boven), bestrijk de onderzijde met wittebonenpuree en leg daarop de worteltjes tezamen met een flinke pluk rucola. Wie weinig tijd heeft kan eventueel kant en klare humus gebruiken.

Doe ook een droog (venkel)worstje in de tas, een klein flesje wijn, water, servetten en iets zoets. En dan op naar Hemelse Berg of goddelijke valleien.

    • Roos Ouwehand