Pfffffff....

REFILE - ADDING INFORMATION A deflated Rubber Duck by Dutch conceptual artist Florentijn Hofman floats on Hong Kong's Victoria Harbour, with the island skyline looming at the background, May 14, 2013. The 16.5-meter-high inflatable sculpture, which made its first public appearance in the territory on May 2, will be shown at the Ocean Terminal for a month. The Rubber Duck was deflated after some of its parts broke. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
REFILE - ADDING INFORMATION A deflated Rubber Duck by Dutch conceptual artist Florentijn Hofman floats on Hong Kong's Victoria Harbour, with the island skyline looming at the background, May 14, 2013. The 16.5-meter-high inflatable sculpture, which made its first public appearance in the territory on May 2, will be shown at the Ocean Terminal for a month. The Rubber Duck was deflated after some of its parts broke. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Bijna twee weken geleden werd de 16,5 meter hoge opblaasbare badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman nog feestelijk onthaald in de Victoria-haven in Hongkong. Maar gisteren braken sommige onderdelen, waarna de eend leeg liep.

Het kunstwerk, ‘Rubber Duck’, moet in de Chinese stad voor een vriendelijke sfeer zorgen. Hij reist sinds 2007 de wereld over. Hofman zei daar eerder over: „Elke plek krijgt zijn eigen, lokaal geproduceerde eend. Het concept van de eend reist, de eend zelf niet.”

De eend was onder meer in Amsterdam, Osaka, Sydney, Saint-Nazaire en São Paulo. De eend blijft tot 9 juni in de haven liggen. Volgens Hofman kent zijn Rubber Duck „geen grenzen, discrimineert hij niet en heeft hij geen politieke connotatie”. Wel is hij „zacht, vriendelijk en geschikt voor alle leeftijden”. Zijn volgende bestemming is nog niet bekend.