over de haag

CDA van god los

Het CDA neigt ernaar in de Eerste Kamer vóór een wet te stemmen waar het in de Tweede Kamer om ideologische redenen tegen was. Die betreft de koopzondag. De initiatiefwet van D66 en GroenLinks die gemeenten wil laten bepalen of winkels zeven dagen per week open mogen zijn, is beter dan de huidige wet, waar veel misbruik van wordt gemaakt, vinden de CDA-senatoren. „Er is een discussie tussen pragmatici en principiëlen in de fractie, een worsteling van de ziel”, zegt senator Gerrit Terpstra.

PvdA’er op proef

Bedrijven kennen de permanente invalkracht al lang. In de persoon van Roelof van Laar heeft de Tweede Kamerfractie van de PvdA sinds gisteren ook zo iemand. Hij werd geïnstalleerd om Lea Bouwmeester te vervangen die met zwangerschapsverlof is gegaan. Als zij dit najaar terugkeert, hoeft Van Laar niet weg. Hij kan de plaats innemen van zijn per 1 september vertrekkende partijgenoot Pierre Heijnen.

Eindelijk aansluiting

Er was een tijd dat Kamerbodes Tweede Kamerleden er subtiel op wezen dat het niet de bedoeling was dat zij in de plenaire zaal de krant lazen. Het debat diende geëerbiedigd te worden. Tegenwoordig zijn Kamerleden tijdens debatten massaal verdiept in eigen smartphone of tablet. Hetzelfde geldt voor bewindslieden in het kabinetsvak. Nu wordt het zelfs gestimuleerd. Tijdens het reces zijn de leeslampjes van de Kamerleden vervangen door stopcontacten voor hun mobiele apparaten.

VVD loves Brussel

Veel liefde voelen VVD’ers over het algemeen niet voor Brussel. Eurocraten, geldverspilling, bemoeienis, dat verhaal. Toch bleek een bezoekje aan de Europese instellingen begin deze week goed voor het humeur van de 41 fractieleden. Ze waren bij José Manuel Barroso langs geweest, die had gezegd nog erg te geloven in streng bezuinigen. Uit het rondje van de Kamerleden langs ambassadeurs van enkele EU-landen maakten ze op dat Nederland veel minder als paria wordt gezien. Met deze opstekers stapten de VVD’ers in de bus naar huis. Om vast te lopen in de file.

SNS’ politieke tak

Weer gaat een partijvoorlichter naar de SNS-bank. Anita de Horde van GroenLinks, die de ondergang van partijleider Jolande Sap meemaakte, gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de bank-verzekeraar die in februari door de Staat voor 3,7 miljard euro van de ondergang werd gered. Jeroen de Graaf, politiek assistent van Jan Peter Balkenende werd er eerder hoofd communicatie. Om kort daarna CDA-voorlichter Chantal van den Berg in dienst te nemen.

Samenstelling Mark Kranenburg