‘OK Google’ weet welke foto’s je mooi vindt

Google introduceert een reeks nieuwe diensten op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Een eerste greep: software die automatisch je beste vakantiefoto’s selecteert uit honderden kiekjes. Ook is de zoekmachine straks volledig met spraak te bedienen door alleen de woorden ‘OK Google’ uit te spreken, een knipoog naar de manier waarop computerbril Glass

Google introduceert een reeks nieuwe diensten op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Een eerste greep: software die automatisch je beste vakantiefoto’s selecteert uit honderden kiekjes. Ook is de zoekmachine straks volledig met spraak te bedienen door alleen de woorden ‘OK Google’ uit te spreken, een knipoog naar de manier waarop computerbril Glass werkt. Daarnaast komt Google komt met nieuwe concurrenten voor Spotify en Whatsapp.

Betere berichtendienst: Hangouts

De meest noodzakelijke verbetering die Google doorvoert is die van zijn berichtendienst. Google Hangouts moet de onoverzichtelijke hoeveelheid chatclients en videoservices van het internetbedrijf samenballen in één app. Het kan 1-op-1 tekstconversaties voeren, maar ook groepchats en die in één keer veranderen in een videochat. Daarnaast is het geïntegreerd met Google+, het sociale netwerk. Het is eigenlijk vreemd dat het Google zoveel tijd kostte om één geïntegreerde dienst te ontwikkelen die het kan opnemen tegen concurrenten als iMessage, WhatsApp, Skype en Facebook Messenger. En niet te vergeten BBM van BlackBerry, dat deze zomer beschikbaar zal zijn voor Android en iOS.
Google Hangouts heeft flinke concurrentie dus. Maar het is straks wel beschikbaar voor Android, iOS en de Google Chrome browser. BlackBerry en Windows Phone blijven voorlopig nog ‘ongedekt’.

Foto’s selecteren

‘Auto highlights’ moet automatisch de beste foto’s van je feestje of vakantie kiezen.

Wie moeite  heeft om zijn beste vakantiefoto’s te selecteren uit honderden kiekjes of het lastig vindt om de trouwfoto’s uit te kiezen, kan dat voortaan aan Google+ overlaten. Zegt Google. Een nieuw filter kan een adequate selectie maken van beelden die je uploadt naar Google+: de fotosoftware herkent duplicaten, bewogen beelden en zelfs toeristische punten die extra aandacht vergen. Daarnaast bouwde Google een algoritme met een ‘esthetisch filter’ - dat beelden selecteert op wat mensen mooi vinden. Het selectiemechanisme houdt er ook rekening mee of familie of gezinsleden op de foto staan, en of ze lachen. Ook ontwikkelde Google nieuwe software om foto’s automatisch te verbeteren en de beste foto’s samen te combineren uit verschillende plaatjes van dezelfde situatie. Met de investeringen in nieuwe fotofuncties wil Google+ zich onderscheiden ten opzichte van concurrent Facebook. Dat nam Instagram, het sociale fotonetwerk, vorig jaar over voor een miljard dollar.

Computer says no, Google says OK 
Google probeert de user interface van zijn zoekmachine te minimaliseren. Beter gezegd: het probeert de zoekmachine zo goed mogelijk te verstoppen - zelfs typen is niet meer nodig om een zoekopdracht te activeren. En in de nieuwste update hoef je zelfs niet meer het icoontje van een microfoon aan te klikken waarmee je de gesproken opdracht kunt activeren. Zeg hardop ‘OK Google’ en de zoekmachine luistert naar je gesproken opdracht. Het lijkt op de kreet ‘OK Glass’  waarmee je Google computerbril Glass aan het werk zet. Maar ‘OK Google’ werkt straks standaard in Android (nu 900 miljoen toestellen geactiveerd) en in de webbrowser Chrome.

Voor de liefhebbers van complottheorieën  mensen die zich zorgen maken over hun privacy: dat betekent ook dat Google continu meeluistert naar datgene wat er in de buurt van elke computer gezegd wordt. Maar het is wel heel erg Star Trek, zeggen ze bij Google.

Spotify à la Google 

Google All Access is Googles antwoord op Spotify, de populaire muziekdienst die sinds vorig jaar ook in de VS beschikbaar is. All Access wijkt weinig af van andere muziekdiensten die een streaming aanbod voor tien dollar per maand aanbieden (Google geeft wel eerst even korting - 8 dollar per maand). De dienst is voorlopig alleen in de VS en Japan beschikbaar; een introductiedatum voor Nederland is nog niet bekend.

Tegelijkertijd werkt Apple ook aan een streaming muziekdienst als uitbreiding op het iTunes-aanbod. Het lijkt erop dat Apple zijn muziekdienst zal beperken tot interactieve radiostations, geen on demand dienst. Daarvoor moeten we WWDC afwachten, de Apple-conferentie in juni.

All Access is de tweede betaaldienst die Google  - groot geworden met software die het van advertentieinkomsten moet hebben –  in korte tijd bekend maakt. Vorige week kondigde Google-dochter YouTube aan dat het betaalkanalen voor populaire tv-shows gaat ontwikkelen, waaronder Sesamstraat (de Amerikaanse variant).

Google Maps vernieuwd

Opvallende nieuwe  functies zijn straks te vinden in Google Maps, dat ook qua uiterlijk verbouwd wordt. Zo kun je panaroma-foto’s koppelen aan Google Maps en een 3D rondleiding bouwen met photosphere - 360 graden foto’s. De kaart gaat in foto-modus automatisch over op de 3D-weergave van Google Earth. Het effect heeft wat weg van de Flyover- techniek van Apple Maps. Blijf je uitzoomen, dan zie je de aarde met de realtime weergave van de bewolking. En zoom je nog verder uit, dan zie je op de plekken waar het nacht is de lampjes van wereldsteden. Oh, zegt de zaal. Bekijk hier de preview.

Larry Page live

Voor het eerst sprak hij weer in het openbaar: Google topman Larry Page, die aangaf dat hij permanente problemen met zijn stembanden heeft. Dat weerhield hem er niet van een lange toespraak te houden en (niet zo heel spontane)  vragen van toeschouwers te beantwoorden. Daarbij kreeg onder meer Microsoft een sneer omdat dat bedrijf niet eerlijk met de open standaarden voor berichtendiensten zou omgaan. De leukste vraag: waarom zijn er zo weinig vrouwen onder de Google-ontwikkelaars? Het antwoord van Page: “We moeten de tech-opleidingen verbeteren.”

Samsung Galaxy S4 met pure Android 

Wie in de VS nog op zoek is naar een nieuwe Android-smartphone, zou even moeten wachten totdat Google de Samsung S4 heeft veranderd in de volgende Nexus telefoon. Daarop  waarop staat de pure Android-versie, niet de schil die Samsung om Android heen heeft gebouwd. Vermoedelijk zal Google later vanavond Android 4.3 introduceren.

 

Bekijk hier de volledige Google presentatie

 

    • Marc Hijink