Nog 62 chemiebedrijven zijn laks met brandveiligheid

5 januari 2011: brandweerlieden bestrijden de brand die woedt bij chemisch bedrijf Chemie-Pack op het industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk. Foto ANP / Valerie Kuypers

Veel bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan, voldoen nog altijd niet aan de brandveiligheidseisen. Van de 108 bedrijven die hun zaken medio vorig jaar niet op orde hadden, voldeden er eind april 62 nog niet aan de regels. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de 62 bedrijven voldoen er dertig helemaal niet aan de regels, terwijl 32 bedrijven deels hun zaken nog niet op orde hebben. Zo hadden ze wel de juiste vergunning of een werkende brandbeveiligingsinstallatie maar voldeden ze niet aan de eisen van ontwerp, aanleg en onderhoud.

De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt de stand van zaken nauwlettend in de gaten en houdt druk op het proces. In alle gevallen moet het bevoegd gezag, in dit geval de provincies of gemeenten, ervoor zorgen dat de bedrijven uiteindelijk aan alle eisen voldoen.

Sinds de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin 2011 wordt extra gelet op brandveiligheidseisen. Mansveld liet eerder dit jaar al weten dat de lessen die hieruit zijn getrokken nog niet worden nageleefd.

    • Pim van den Dool