Nigeria begint groot offensief tegen islamitische militanten in grensregio

Nigeriaanse soldaten in de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria, dat de afgelopen maanden weer in de greep is van geweld door Boko Haram. Foto Reuters / Tim Cocks

Het Nigeriaanse leger is vandaag begonnen aan een grote militaire campagne tegen islamitische militanten in het noordoosten van het land. De actie volgt op het besluit van president Goodluck Jonathan om in een aantal deelstaten in het noordoosten de noodtoestand uit te roepen.

Nigeria heeft al jarenlang te lijden onder de terreur van de islamitische beweging Boko Haram. Aanslagen van de beweging hebben sinds 2009 aan duizenden Nigerianen het leven gekost. Vooral militairen, politici en christenen waren het slachtoffer. Begin deze maand nog kwamen 55 mensen in het noordoosten om het leven bij een serie gecoördineerde aanvallen van Boko Haram.

Boko Haram wil een islamitische staat creëren in het grotendeels door moslims bewoonde noorden van Nigeria. Een van de eisen van Boko Haram is dat de regering gevangen leden vrijlaat. De terreurgroep heeft in het verleden meerdere aanvallen op gevangenissen uitgevoerd, waarbij honderden gedetineerden zijn bevrijd.

Leger wil ‘territoriale integriteit’ Nigeria veiligstellen

De afgelopen maanden heeft Boko Haram in een aantal afgelegen en arme deelstaten in het noorden - Borno, Adamawa en Yobe - de vrije hand gekregen. Het Nigeriaanse leger wil strijders van de beweging nu uit hun bases daar verdrijven. Het leger kondigde vanmiddag de “massale legering” van troepen in de deelstaten aan, die bedoeld is om de “territoriale integriteit” van Nigeria zeker te stellen.

Analisten betwijfelen of de harde aanpak van de Nigeriaanse regering werkt. Het leek erop dat het brute optreden van het Nigeriaanse leger, dat zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig maakt aan willekeurige arrestaties, martelingen en buitenrechtelijke executies, de dreiging van Boko Haram had verminderd. Maar recente aanvallen illustreren dat de keiharde aanpak niet werkt. Het heeft de burgerbevolking vervreemd en velen in armen van de extremisten gedreven.

    • Pim van den Dool