Nieuwe koning Willem-Alexander ondertekent zijn eerste wetten

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander zet in zijn werkkamer in paleis Noordeinde zijn handtekening onder een aantal wetten. Het zijn de eerste wetten die door de nieuwe koning worden bekrachtigd. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander zet in zijn werkkamer in paleis Noordeinde zijn handtekening onder een aantal wetten. Het zijn de eerste wetten die door de nieuwe koning worden bekrachtigd. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT

Hoofdzaak is natuurlijk de nieuwe koning die voor het eerst wetten ondertekent, gisteren in zijn werkvertrek in Paleis Noordeinde. Koninklijke krabbels – met de rechterhand.

Maar de bijzaken zijn ook interessant. Waarmee omringt Willem-Alexander zich op zijn werkplek? Anders geformuleerd: wat toont een koning die de buitenwereld aan zijn bureau toelaat?

Geordende degelijkheid. Plastic opbergbakjes. Een glazen inktpotje op een zilveren schaaltje. Boeken over constitutioneel recht, de Staatsalmanak 2013, de Algemene wet bestuursrecht. Het wetboek dat het meest binnen handbereik ligt, is de Grondwet. Geruststellend.

Maar de koning toont ook zijn eigentijdse kant. Hij is aan de Apple. Dat u het weet. De iPad ligt vlak bij hem, zonder vette vingers. Heeft hij het scherm net nog schoongemaakt? Rechts, bovenop de Grondwet die hij zo respecteert: zijn iPhone in een hoes. Links op zijn bureau een beeldscherm van Dell – niet eens uitzonderlijk groot.

Dan de foto’s op zijn bureau. De helft is weggedraaid, naar de kamer toe. Te veel afleiding is voor niemand goed. De koning beperkt zich tot de kern: zijn ouders, zijn kinderen en zijn vrouw – strapless en wel. Links een foto van zichzelf, de eed afleggend. Een geheugensteuntje misschien: ik ben de koning, écht. Foto ANP