Nessar wordt vrijgelaten uit detentiecentrum

De honger- en dorststaker Sayam Uddin Nessar wordt vrijgelaten uit detentie. Gisteravond oordeelde de rechter na een kortgedingzitting een dag eerder dat hij de procedure over zijn verblijfsvergunning thuis kan afwachten. Nessar vertelde het oordeel van de rechter gisteravond zelf telefonisch.

Nessar, afkomstig uit Afghanistan, begon afgelopen maandag een hongerstaking en dronk sinds dinsdag niet meer. Zondag werd hij tegen zijn zin overgebracht naar het justitieel medisch centrum (gevangenisziekenhuis) omdat zijn gezondheid snel verslechterde. Daar zette hij zijn honger- en dorststaking voort. Hij protesteerde daarmee tegen de omstandigheden waarin gedetineerden in vreemdelingenbewaring moeten leven: opgesloten in kleine cellen als zware criminelen.

Gisteravond klonk hij verzwakt, maar strijdlustig aan de telefoon. „Ik ben straks vrij, maar ik ga me inzetten voor degenen die nog vastzitten.” In het detentiecentrum Rotterdam, waar Nessar vastzat, is nog een onbekend aantal hongerstakers.

Nessar begon gisteravond weer met drinken. Hij moet het drinken en eten voorzichtig opbouwen van de artsen, vertelt hij. Gisteravond was het nog niet duidelijk of hij meteen zou vertrekken of vanwege het late tijdstip nog een nacht in het ziekenhuis zou slapen.

Nessar woont twintig jaar in Nederland. Zijn hele familie woont hier en iedereen heeft een verblijfsvergunning. Nessar vroeg zijn verblijfsvergunning niet tijdig aan en werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij moest worden uitgezet naar Afghanistan. NRC