Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland nog altijd in recessie - recordwerkloosheid stijgt verder

Vacatures voor het raam van uitzendbureau Adecco. De werkloosheid neemt verder toe.
Vacatures voor het raam van uitzendbureau Adecco. De werkloosheid neemt verder toe. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederland zit nog steeds in een recessie. De economie is in het eerste kwartaal bescheiden gekrompen met 0,1 procent. Dat meldt het CBS.

Het is het derde kwartaal van krimp op rij. Nederland zit in zijn derde recessie sinds het begin van de kredietcrisis in 2008. Consumenten gaven in het eerste kwartaal 0,4 procent meer uit dan een kwartaal eerder, de eerste stijging in twee jaar tijd. Ten opzichte van een jaar eerder liggen de bestedingen echter nog steeds 2,1 procent lager.

De overheid schroefde de uitgaven met 0,8 procent terug, wat negatief uitwerkte voor de economie. Ook daalden de investeringen met 5,6 procent. De export steeg wel met een procent.

De krimp is wel fors lager dan in de voorgaande twee kwartalen. In het derde kwartaal kromp de economie nog met een procent, in het vierde kwartaal met 0,4 procent. In een jaar tijd is de economie in totaal met 1,7 procent gekrompen. Dat komt deels doordat er minder werkdagen waren. Als daarvoor wordt gecorrigeerd, is de krimp 1,3 procent.

De werkloosheid is in april toegenomen met zevenduizend tot 650 duizend mensen. De werkloosheid, die zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte bevindt, is daarmee gestegen van 8,1 procent in maart naar 8,2 procent in april.

Eerder vandaag werd bekend dat Duitsland een recessie nipt ontwijkt, terwijl Frankrijk juist in een recessie belandde. Duitsland, de grootste economie van de eurozone groeide 0,1 procent, na in het vierde kwartaal nog 0,7 procent te zijn gekrompen. De tweede economie van de muntunie kromp in beide kwartalen met 0,2 procent. De eurozone als geheel zit al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar in een recessie.