Mariniers zoeken weer naar vermiste broertjes in bosgebieden

Een ploeg van vrijwilligers doorzocht maandag de Kaapse Bossen bij Doorn, in de hoop een spoor te vinden van de vermiste broertjes Julian en Ruben uit Zeist. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Groepen van acht tot tien getrainde mariniers gaan in de bosgebieden tussen Rhenen en Doorn opnieuw speuren naar de sinds vorige week vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist. De moeder van de jongens heeft plekken in Zeist aangewezen waar vanavond weer gezocht gaat worden.

De mariniers, ‘combat trackers’ geheten, nemen vanaf vanmiddag enkele dagen steeds een ander bosgebied nog een keer scherp onder de loep, zei een woordvoerder van het Utrechtse rechercheteam vanmiddag tegen persbureau ANP. Aanleiding voor de nieuwe zoekacties in de bosgebieden is de grote hoeveelheid tips die de politie uit dit gebied heeft binnengekregen.

De moeder van de broertjes heeft voor een aantal burgerzoekploegen plekken in en rond Zeist aangewezen waar Ruben en Julian vaak kwamen. Het gaat onder meer om speeltuinen en waterpartijen.

De politie kreeg circa 250 tips binnen na de uitzending gisteravond van Opsporing Verzocht over de vermiste broertjes. Volgens een woordvoerder zitten daar “bruikbare aanwijzingen” tussen. De politie maakte in het televisieprogramma foto’s openbaar van kleding die de vader van de broertjes aanhad. De vader werd vorige week dinsdag gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat, waar hij zelfmoord pleegde. Van Ruben en Julian is sindsdien geen spoor.

Tijdlijn samenstellen nu belangrijkste in onderzoek

Focus van het politieonderzoek ligt nog altijd op het samenstellen van een tijdlijn. Het is nog steeds onduidelijk waar de wegen tussen de broertjes en hun vader zich scheidden. Wel is bekend dat de vader vorige week maandagavond van zijn woonplaats Vleuten naar het Limburgse Neerbeek is gereden en daarna via de Rijnbrug bij Rhenen naar het Doornse Gat is gegaan. De politie zoekt beelden van (particuliere) beveiligingscamera’s waaruit afgeleid kan worden op welk deel van de route de jongens nog in de auto zaten.

De politie maakte gistermiddag al bekend dat de vader een afscheidsbrief heeft geschreven. Daarin kondigt hij zijn zelfmoord aan, maar schrijft hij niets over zijn zoontjes.

    • Pim van den Dool