Luxe Miele kan niet tegen vocht

Als „fervent fan” van Miele heeft ze er moeite mee om over de wasmachinefabrikant te klagen, mailt Janneke Holtslag uit Amsterdam aan Help@NRC. Maar goed, haar wasmachine is kapot. En niet voor het eerst.

Holtslag heeft een computergestuurde, extra zuinige wasmachine van Miele. Binnen twee jaar na aanschaf ging zij kapot. De besturing werd vervangen. Binnen vier weken ging het echter weer mis. En in de jaren erna nog een paar keer. Holtslag heeft al vier keer de pc-besturing laten vervangen. En nu is die dus wéér stuk.

Holtslag is het beu. „Ik ben murw van dit gedoe. Ik blijf in een vicieuze cirkel ronddraaien.” Miele zegt namelijk dat de wasmachine niet op een geschikte plek staat. Zij staat in de badkamer, waar de aansluiting is. „Zij eisen dat ik de wasmachine op een andere plek zet”, schrijft Holtslag. „Maar die is er niet.” De verhuurder van haar woning stelt dat de afvoer „volgens bouwbesluit” is geplaatst.

De wasmachine kan niet tegen de waterdamp van de douche. „Ik denk dat ik een Rolls Royce in een lekke schuur heb staan”, zegt Holtslag. „Daar is deze luxe Miele niet voor gebouwd.” Ze suggereert dat Miele het apparaat terugneemt en haar een minder geavanceerde wasmachine geeft die wél tegen de waterdamp kan.

Miele laat weten dat elke wasautomaat is getest op spatwaterdichtheid en in een badkamer kan staan, mits op de „juiste afstand tot douche of bad” én de ruimte voldoende wordt geventileerd. De wasmachine van Holtslag staat te dicht op de douche, hebben technici van Miele geconstateerd.

Op Holtslags verzoek een andere machine te leveren, gaat de fabrikant niet in. „Als de standplaats niet wijzigt, kan de kwestie zich ook bij een andere wasautomaat voordoen.”

Tekst Barbara Rijlaarsdam en Annemarie Sterk. Mail naar Help@nrc.nl