Kunst Vaticaan op Biënnale

Met een paviljoen dat is gewijd aan het Bijbelverhaal Genesis zal het Vaticaan deze zomer voor het eerst deelnemen aan de Biënnale in Venetië, een van de belangrijkste overzichten van contemporaine kunst. Kardinaal Ravasi, hoofd van de Pauselijke Raad voor Cultuur, zei dat de kerk met deelname aan de Biënnale de dialoog met de hedendaagse cultuur wil stimuleren.

„Genesis is fundamenteel voor de cultuur en de kerkelijke traditie”, zei Ravasi gisteren. „De eerste elf hoofdstukken zijn uitgekozen (als thema), omdat zij zijn gewijd aan het mysterie van het ontstaan van de mens, de introductie van kwaad in de geschiedenis, en de hoop en de plannen voor de toekomst na de verwoesting die wordt gesymboliseerd door de Zondvloed.”

Studio Azzurro uit Milaan, een groep kunstenaars die zich veel bezighoudt met nieuwe media, zal het thema Schepping verbeelden. De Tsjechische fotograaf Joseph Koudelka brengt ‘on-Schepping’ in beeld – door kardinaal Ravasi omschreven als „de keuze om in te gaan tegen het oorspronkelijke plan van God”. En de Amerikaanse schilder Lawrence Carroll, onder andere bekend door zijn hergebruik van materialen, heeft als thema Herschepping.