Kortkolom kunst

Van Caldenborgh mag museum bouwen

Amsterdam. De gemeenteraad van Wassenaar heeft ingestemd met de bouw van het Caldic Museum op het landgoed Voorlinden. Daardoor kan zakenman Joop van Caldenborgh nog deze zomer beginnen met de bouw van het museum, waar de verzamelaar zijn collectie van hedendaagse kunst aan het publiek wil tonen. Eind 2015 hoopt het Caldic Museum zijn deuren te openen, Van Caldenborgh verwacht 75.000 bezoekers per jaar. (NRC)

Duitse literatuurprijs Joke van Leeuwen

Amsterdam. Joke van Leeuwen heeft de James Krüss Preis voor kinder- en jeugdliteratuur gewonnen. Van Leeuwen wint de nieuwe boekenprijs voor haar oeuvre en krijgt 8.000 euro. „Elk van haar boeken is een Gesamtkunstwerk”, schrijft de jury. „De schrijfster en illustrator beheerst taalkundige en visuele middelen op grandioze wijze.” Met de prijs worden ook de twee vaste vertalers van de schrijfster, Hanni Ehlers en Mirjam Pressler, geëerd. (Novum)

Tido Visser nieuwe directeur Kamerkoor

Amsterdam. Tido Visser wordt in juli de nieuwe algemeen directeur van het Nederlands Kamerkoor. De huidige directeur, Irene Witmer, acht de tijd rijp voor iemand die, na een periode van zware bezuinigingen en reorganisaties, „met frisse energie aan deze nieuwe fase leiding kan geven”. Visser is zanger en was eerder leider van The Kassiopeia Quintet en zakelijk directeur van Combattimento Consort Amsterdam. (NRC)

Recordprijs voor Barnett Newman

Amsterdam. Op een veiling voor hedendaagse kunst van Sotheby’s in New York is gisteren een record van 43,8 miljoen dollar (33,9 miljoen euro) betaald voor een schilderij van Barnett Newman. Het gaat om een van de zes schilderijen in zijn serie Onement. Het vorige record voor een Newman was 22,4 miljoen voor een doek uit dezelfde serie. De totale veilingopbrengst was 293,6 miljoen dollar (227,5 miljoen euro). 11 van de 64 werken bleven onverkocht, waaronder een schilderij van Francis Bacon dat Sotheby’s als een van de topwerken op deze veiling had aangekondigd. (NRC)

Portretten voor Groninger Museum

Amsterdam. Het Groninger Museum heeft twee portretten verworven van de Joodse familie Oppenheim, die ooit behoorde tot de omvangrijke Joodse gemeenschap in Groningen. De portretten zijn gemaakt door de Groninger schilders Jozef Israëls, die koopman Samuel Oppenheim schilderde, en Joannes Egenberger, die bankier Urie Oppenheim vereeuwigde. (NRC)

ITs Festival krijgt geld van VSB-fonds

Amsterdam. Het ITs Festival zal ondanks het mislopen van de subsidie van het Fonds Podiumkunsten dit jaar toch doorgang kunnen vinden dankzij de steun van enkele private fondsen. De grootste bijdrage, 75.000 euro, komt van het VSBfonds. (NRC)