Kortkolom economie

‘Melk voor China is niet het probleem’

Amsterdam. De productie van babymelkpoeder voor de Chinese markt schaadt de beschikbaarheid van babymelkpoeder in Nederland niet. Dat zegt Nutricia in reactie op De Telegraaf vanmorgen, die stelt dat Nutricia melkpoeder naar China verscheept terwijl er hier een tekort is. NRC Handelsblad berichtte twee maanden geleden dat Nutricia aparte melkpoeder voor China ging maken in de hoop dat de schappen in Nederlandse winkels niet meer worden leeggekocht voor export naar China. De maatregel heeft het probleem niet verholpen. (NRC)

Amazon neemt Liquavista over

Amsterdam. Het Nederlandse technologiebedrijf Liquavista wisselt voor de tweede keer binnen korte tijd van eigenaar. Liquavista ontwikkelt kleurenschermen voor e-readers op basis van zogeheten electrowetting technologie, maar van massaproductie is het nog altijd niet gekomen. Samsung kocht het voormalige Philipsproject in 2011, maar verkocht het voor een onbekend bedrag door aan Amazon. (NRC)

Phanos laat schuld dik half miljard na

Amsterdam. Het failliete vastgoedbedrijf Phanos van ondernemer Geert Ensing heeft een schuld van bijna 600 miljoen euro achtergelaten. De grootste schuldeiser is de Nederlandse staat, doordat de Belastingdienst een claim heeft van circa 10 miljoen euro en genationaliseerde banken ABN Amro en SNS Reaal respectievelijk 215 miljoen en 80 miljoen euro van het bedrijf te goed hebben. De Rabobank krijgt nog 45 miljoen euro. (NRC)

BlackBerry stelt berichtendienst open

Amsterdam. De Canadese telefoonmaker BlackBerry gaat zijn berichtendienst BBM openstellen voor concurrerende telefoons. Vanaf komende zomer kunnen gebruikers van iPhone en Android berichten uitwisselen via de BBM-dienst. BlackBerry hoopt zo de zichtbaarheid van zijn toestellen te vergroten. (NRC)

EU praat met anderen over bankgegevens

Brussel. De 27 EU-landen gaan onderhandelen met Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, San Marino en Monaco over automatische uitwisseling van bankgegevens van EU-ingezetenen. Nu heffen deze vijf landen alleen bronbelasting op rente op EU-spaartegoeden. De EU-landen wisselen onderling automatisch bankgegevens uit en willen dat hetzelfde systeem voor de vijf gaat gelden. (NRC)