Kortkolom buitenland

Evacuatie in Birma en Bangladesh om storm

Sittwe. De autoriteiten in Birma en Bangladesh hebben honderdduizenden bewoners in de kustgebieden aangespoord tot evacuatie wegens de nadering van een zware tropische storm. In Birma gaat het vooral om de evacuatie van duizenden gevluchte Rohingya’s naar hoger gelegen gebieden. De Rohingya’s vluchtten naar provisorische kampementen aan de kust na bloedige onlusten vorig jaar met de boeddhistische meerderheid. Een boot met Rohingya-vluchtelingen liep gisternacht op een klip en zonk. Naar wordt gevreesd overleefden 58 van de 100 opvarenden de ramp niet. (Reuters)

Taiwan en Filippijnen botsen in zeedispuut

Taipei. De betrekkingen tussen Taiwan en de Filippijnen zijn in een crisis beland door het doodschieten vorige week van een Taiwanese visser door de Filippijnse kustwacht. Het incident deed zich voor in een deel van de Zuid-Chinese Zee dat beide landen opeisen als hun territoriale wateren. Volgens Manila stond de Taiwanese vissersboot op het punt een Filippijns schip te rammen. Taiwan verwierp vanmorgen een excuus uit Manila als te zwak en heeft zijn gezant teruggeroepen. (Reuters, AP)

Nieuw vaccin in India tegen kinderziekte

New Delhi. In India is een nieuw vaccin ontwikkeld dat tegen geringe kosten helpt tegen een virus waaraan jaarlijks wereldwijd een half miljoen kinderen sterft, zo’n 100.000 daarvan in India. Dit hebben de Indiase autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Een dosis van het nieuwe vaccin tegen het zogeheten Rotavirus, dat gepaard gaat met veel diarree, kost slechts 54 rupees (ongeveer 75 eurocent). De belangrijkste vaccins die er al waren, van GlaxoSmithKline en Merck, kostten bijna het twintigvoudige en waren voor armen onbetaalbaar. (AP, BBC)

Strafhof onderzoekt doden na actie Israël

Den Haag. Het Internationaal Strafhof in Den Haag is een vooronderzoek begonnen naar de dood van negen Turken bij een Israëlische charge op een schip dat met activisten en hulpgoederen naar Gaza onderweg was. Het flottielje met in totaal 600 activisten probeerde in mei 2010 door de Israëlische zeeblokkade heen te komen, toen Israëlische soldaten aan boord gingen van het hoofdschip. Aan de hand van vooronderzoek, verricht op verzoek van de Comoren, waar een van de schepen geregistreerd was, zal de aanklager beslissen of een er formeel onderzoek wordt ingesteld. (BBC)

Mayapiramide Belize weggebulldozerd

BELMOPAN. Wegwerkers in het Latijns-Amerikaanse Belize hebbben een van de grootste Mayapiramides, die 2.300 jaar oud was, in het noorden van het land vrijwel weggebulldozerd om met het afgegraven puin een weg aan te leggen. De regering stelt een onderzoek in. Volgens het hoofd van de archeologische dienst van Belize komt het regelmatig voor dat Maya overblijfselen, waarvan Belize er veel heeft, worden vernield, maar is een dergelijke botte vernietiging ongekend. (Reuters)