Kortkolom binnenland

‘Vijf jaar cel mogelijk voor cyberbankroof’

Amsterdam. Een Haagse vrouw en haar zoon die in februari in Düsseldorf zijn aangehouden, kunnen een maximale straf krijgen van vijf jaar voor computerfraude. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Düsseldorf. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij de internationale cyberbankroof waarbij rond hetzelfde moment in bijna dertig landen circa 35 miljoen euro zou zijn opgenomen met vervalste creditcards. De Duitse aanklager heeft de indruk dat de twee niet bij de feitelijke organisatie hoorden. „Ze zijn vermoedelijk gevraagd om dat risico te lopen.” De woordvoerder verwacht dat de Nederlanders over twee tot drie maanden moeten voorkomen. (NRC)

Verhuurder kranen Israël niet vervolgd

Jeruzalem. Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen een verhuurder van kranen en hoogwerkers die betrokken was bij de bouw van de Israëlische muur en een nederzetting in bezet Palestijns gebied. Die bouwwerken zijn volgens internationaal recht illegaal. De vraag of het bedrijf – Lima Holding, in Nederland bekend als Riwal – internationaal recht heeft geschonden is volgens het OM „nu niet met zekerheid te beantwoorden”. Riwal zou bezig zijn activiteiten in de bezette gebieden te beëindigen. (NRC)

Apothekers hebben te weinig doxycycline

Amsterdam. Het antibioticum doxycycline – vaak voorgeschreven bij longontsteking, oorontsteking en bijholteontsteking – is in veel Nederlandse apotheken niet meer te krijgen. Naar verwachting duurt het nog een aantal weken voordat alle apotheken het middel weer kunnen leveren. Apothekersorganisatie KNMP schrijft het leveringsprobleem toe aan „doorgeschoten prijsreguleringsbeleid” van de overheid. Doxycycline wordt normaal zo’n 20.000 keer per week geleverd. In overleg met artsen worden nu andere antibiotica verstrekt. (NRC)

Minder rechtszaken afgehandeld

Amsterdam. De rechtelijke macht heeft vorig jaar 1,68 miljoen zaken afgehandeld. In 2011 waren dat er bij rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges nog 1,81 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak. De daling wordt grotendeels veroorzaakt door een vermindering van het aantal zaken bij de kantonrechter. (Novum)

Nederlander steekt Rus (12) neer op Kreta

Heraklion. Een Nederlander heeft op het Griekse eiland Kreta een 12-jarige jongen uit Rusland neergestoken. De jongen liep ernstige verwondingen op en is naar Athene gevlogen voor behandeling. De 20-jarige Nederlander, die in het hotel werkte waar het kind verbleef, is aangehouden, melden de Griekse autoriteiten. Het kind was op vakantie met zijn familie. De werknemers van het hotel hielden gistermiddag activiteiten voor de kinderen. Daarna liet de jongen weten dat hij zijn laptop en zijn mobiele telefoon kwijt was. Vannacht werd hij gewond gevonden. (Novum)