Kort

Berisping

Drie microbiologen voor de Tuchtraad

Rotterdam. - Drie microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben een berisping gekregen voor hun aanpak van de resistente klebsiella-bacterie in 2010 en 2011. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag gisteren bepaald. De besmetting leidde tot sterfgevallen. De tuchtrechter oordeelde dat er ‘een patroon van terugkerende tekortkomingen’ was in de zorg waarvoor de microbiologen verantwoordelijk waren. Ook werd er onvoldoende of geen actie ondernomen door de biologen toen dat nodig was. Daarmee wordt het handelen van het drietal als tuchtrechtelijk verwijtbaar gezien. De microbiologen mogen wel gewoon aan het werk blijven. NOVUM

42

van de meer dan honderd Rohingya-moslims aan boord van een evacuatieschip overleefden een schipbreuk voor de westkust van Birma. Van meer dan vijftig opvarenden wordt gevreesd dat ze de schipbreuk niet hebben overleefd. Dat meldde een woordvoerder van de Verenigde Naties. De Rohingya’s werden vanwege een naderende orkaan naar een veiliger gebied geëvacueerd, toen hun schip maandagnacht op een rotspartij klapte, voor de kust van Pauktaw in het Rakhine-district. Tot dusver zijn acht lichamen geborgen. NRC

Spionage

Russen arresteren Amerikaan

Amsterdam. - Rusland heeft een Amerikaanse man aangehouden die ervan wordt beschuldigd een Russische geheimagent te rekruteren voor de CIA. Dit maakte de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) bekend. De gearresteerde man zou werkzaam zijn voor de Amerikaanse ambassade in Moskou, maar volgens de FSB ook werken voor de CIA. De ambassade heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldiging. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ambassadeur Michael McFaul opgeroepen vandaag op het ministerie langs te komen. NRC

Australië

Iphone-applicatie geeft kinderen stem

Amsterdam. - Kinderen die last hebben van een spraakprobleem, krijgen nu een stem dankzij een ontwikkelde app. De kinderen kunnen door middel van plaatjes aangeven wat ze willen zeggen, waarna de telefoon, met Australisch accent, het woord doet. Bedenker David Niemeijer zegt dat hij mensen van alle leeftijden die lijden aan autisme, hersenafwijkingen of andere aangeboren aandoeningen wil helpen om effectief te communiceren. NRC