Kort

Inhuldiging

Aanhoudingen door „gebrekkige briefing”

Amsterdam. - Bij de voorbereiding voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is een foto verspreid van antimonarchiste Joanna van der Hoek „om haar nadrukkelijk onder de aandacht van de aanwezige politieambtenaren te brengen”. Dat schrijft de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg in een feitenrelaas over de aanhouding van twee demonstranten op de Dam in Amsterdam, een half uur voor de nieuwe koning op het balkon van het Paleis verscheen. De foto van Joanna stond in een lijst van twintig zogenoemde ‘potentieel gevaarlijke eenlingen’. Elf van de personen op die lijst moesten volgens de instructies direct van de Dam worden verwijderd. Van der Hoek was „onder foto 12 opgenomen in de set”. Van der Hoek en de andere demonstrant, Hans Maessen, zijn volgens burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam „ten onrechte” op de Dam aangehouden. Maessen werd volgens het feitenrelaas aangesproken omdat een van de agenten hem hield voor een persoon op de PGE-lijst. Alles bij elkaar spreekt de burgemeester van „een ongelukkige samenloop van omstandigheden”. Een van die omstandigheden was volgens het feitenrelaas een „gebrekkig verlopen” briefing voor een deel van de politiemensen op de Dam. NRC

Uitlevering

Belgische verdachte naar Nederland

Brussel. - De 19-jarige Belg Brett S. wordt definitief uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dit gisteren bevestigd. De jongen is verdachte in de mishandelingszaak in Eindhoven, waarbij een 22-jarige man uit Oirschot begin januari na het uitgaan meerdere keren tegen het hoofd werd geschopt. Het Hof van Cassatie in Brussel oordeelde dat S. in Nederland berecht mag worden. Twee Nederlandse verdachten, een jongen van 15 en een van 17, werd vorige week poging tot doodslag ten laste gelegd. NRC