Kauwgum op microfoon

Anouk zit in de finale. Haar vrolijke verbazing over de gekkigheid van het Songfestival levert haar veel goodwill op.

Of ze nog even extra kon poseren, vroeg iemand aan het einde van de persconferentie in de Malmö Arena. „Want?”, zei Anouk brutaal, „Je wilt mijn kont ook nog op de foto?” Waarop ze zich omdraaide en haar jasje omhoog deed.

Is het gemaskeerde ongemakkelijkheid of is ze juist charmant onaangepast? De internationale media dragen de eigenzinnige Nederlandse inzending hoe dan ook op handen. Als vreemde rockeend op het Songfestival sprong ze er gisteravond uit tussen de andere lieflijk braaf lachende finalisten, haar kauwgom pontificaal op haar microonstandaard plakkend. Toen ze aan de beurt kwam om wat te vertellen, scandeerde de zaal, met een paar honderd mediamensen, eerst een tijd haar naam. Even was ze verlegen, en streek ze over haar blozende wangen.

Of de blonde zangeres haar plek in de finale had verwacht, was de onvermijdelijke vraag. „Het klinkt misschien wat arrogant”, sprak ze, „maar ik maakte me niet echt zorgen. Bij het negende land dacht ik wel even: no way, het zal toch niet. Maar omdat de camera’s bij me in de buurt bleven, hield ik er vertrouwen in.” Toen ze vervolgens het lootje moest trekken om haar positie in de finale zaterdag te bepalen – de eerste of tweede helft – kreeg ze weer veel lachers op haar hand toen ze zich afvroeg wat dáár nu eigenlijk het nut van was. Just be happy, suste de host. Dus las Anouk met veel theater voor dat ze in de eerste helft aan de beurt zal zijn.

Het was duidelijk: Anouk is dóór. De zangeres bereikte gisteravond in Malmö met haar liedje Birds voor het eerst sinds 2004 weer de finale van het omvangrijke liedjesfestijn. Toen ze uiteindelijk als laatste van de tien werd opgenoemd, maakte ze met haar vingers een rockgebaar. Het was een ware thrillerontknoping voor Nederland als festivaloutsider, waarover al snel het gerucht ging dat dit een soort ‘straf’ was voor de onhandige misstap gisteren: het onthullen van twee juryleden. Andere landen die een finaleplaats behaalden zijn Denemarken, Litouwen, Ierland, Rusland, Wit-Rusland, Estonia, België, Oekraïne en Moldavië.

Anouk bracht een sterke versie van haar mooie, weemoedig stemmend liedje dat gaat van ingehouden hartenpijn naar ontladende bevrijding. Ze toonde beduidend meer emotie dan bij eerdere repetities en de halve finale maandagavond voor de vakjury. Het was een ingetogen maar intense performance, met haar ogen veelal gesloten, de vuisten gebald en even de handen op haar hoofd.

Het draaide puur op stemkracht. Anouk wist zelfs wat noten extra om te krullen. Tamelijk ver achter stonden haar drie backingvocalisten. Daarnaast had ze de sobere kledingkeuze van top, broek en rocklaarsjes die ze bij alle repetities ook droeg – „Something old, new, borrowed and blue met accenten van Balmain en Azzedine Alaia”.

Haar eigenzinnige afzondering deze week wierp zijn vruchten af. Zo zal het tot zaterdag gaan.

    • Amanda Kuyper