Kamp ziet economie stabiliseren - oppositie kritisch over kabinetsbeleid

Een man bekijkt vacatures die achter een raam hangen van een Randstad-filiaal in Amsterdam.
Een man bekijkt vacatures die achter een raam hangen van een Randstad-filiaal in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

De economie is aan het stabiliseren. Dat stelde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vanochtend in reactie op de krimpcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp met 0,1 procent in het eerste kwartaal, fors minder dan in de voorgaande twee kwartalen.

“Het neemt niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis”, stelt de minister. “Herstel van vertrouwen in de economie is nodig om de economie er weer bovenop te helpen.” Eerder wees premier Rutte al op het vertrouwenseffect van het vorige maand gesloten sociaal akkoord. Volgens Rutte moet dat akkoord voor meer zekerheid zorgen, waardoor mensen gemakkelijker geld uitgeven.

Wilders: Nederland drijft af naar niveau Zimbabwe

Oppositiepartij PVV verwijt het kabinet de crisis juist erger te maken. “Door een beleid van belastingverhoging zitten we voor een derde kwartaal in een economische krimp en recessie.” Volgens PVV-leider Geert Wilders ‘drijft Nederland af naar het niveau van Zimbabwe met incompetente bestuurders die ons land kapot maken’.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Nederland is Zimbabwe. Incompetente bestuurders die ons land kapot maken, weggeven en leeg laten roven. http://t.co/HrrA0S6TF8

GroenLinks: nu niet praten over extra bezuinigingen

Ook GroenLinks is kritisch op het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Fractievoorzitter Bram van Ojik vraagt zich af “wanneer het tot het kabinet doordringt dat dit niet het moment is om te praten over extra bezuinigingen in 2014, maar over investeringen in de kinderopvang, woningisolatie, het zelf opwekken van energie”.

Het kabinet kwam eerder dit jaar met 4,3 miljard euro aan extra bezuinigingen om te voorkomen dat het begrotingstekort volgend jaar boven de drie procent komt. Het kabinet zette de bezuinigingen echter in de ijskast toen het sociaal akkoord werd gesloten. Pas na de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau later dit jaar wordt een definitief besluit genomen over die bezuinigingen.

De Nederlandse economie is de laatste drie kwartalen gekrompen. Dat de krimp in het eerste kwartaal minder hoog uitkwam, kwam volgens het CBS onder meer doordat consumenten meer gas verstookten vanwege de koude winter. Daardoor stegen de consumentenuitgaven voor het eerst in twee jaar tijd.

Gemengd beeld in rest van Europa

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,2 procent gekrompen. Daarmee blijft de muntunie in een recessie zitten, bleek vanochtend uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De Duitse economie, de grootste van de muntunie, kende wel een minieme groei, van 0,1 procent.

De tweede economie van de eurozone, Frankrijk, tuimelde juist wel in een recessie, na twee kwartalen van 0,2 procent krimp. De derde en vierde economie van de zone, Italië en Spanje, zagen hun recessie voortduren, met beide een krimp van een half procent.