Jurassic Rouge

De wijngaarden van de Jura liggen zo versnipperd door de streek dat er nauwelijks gesproken kan worden van één wijngebied. Links een perceeltje, rechts een strook, om de hoek nog wat ranken. Midden tussen bossen en weilanden. De meest afgelegen heuvels van Frankrijk huisvesten niet bepaald de bekendste wijnstreek van het land. Maar de druiven die er groeien zijn beslist geen onbekende. Het zijn de helden uit de Bourgogne die ook hier uitstekend aarden op de kalkstenen onderbodem. Pinot noir voor rood. En chardonnay voor wit. De laatste tekent zelfs voor flinke hoeveelheden die ter plekke als ‘floral’ door het leven gaat. Maar voornoemd Bourgogne-duo heeft niet het alleenrecht.

In de Jura worden ook unieke wijnen gemaakt met ‘eigen’ druiven, zoals de eigenzinnige vin jaune van de savagnin, het antwoord van Frankrijk op de Spaanse sherry. En wie graag rood drinkt moet zeker eens proberen een fles met poulsard of trousseau op de kop te tikken.

Wie boft, mag van die laatste bij Michel, ‘Koning van de Verbluffende Klassieke Trousseau’ Gahier kopen. Zijn ‘Les Grands Vergers’ 2011 (€ 18,50; Justaddwine) is biologisch, single vineyard, ongefilterd en is gelagerd geweest op gebruikt eiken. Levert subtiele, levendige rode op.

Transparante kers, vlezige framboos, paddenstoel, fluwelen bank, donker satijn, frisse donkere avond met hier en daar een ster die schittert.

Die laatste zou zo maar eens Gahier kunnen zijn.

    • Harold Hamersma