ik@nrc.nl

Van: Kees Veth

Onderwerp: Lijden

Na Museum Boerhaave wil ik mijn bejaarde ouders de binnenstad van Leiden laten zien. Links het bord ‘doodlopende straat’. Rechtdoor dan maar. Volgende links: verboden in te rijden. Rechtsaf dan maar. Stationsplein, maar dat mag ik niet rechtdoor verlaten. Gelukkig zie ik twee stadswachten. „Goedemiddag, hoe kom ik in het centrum?” „Ik ga u bekeuren”, antwoordt de een. „U bent een totempaal met verbodsbord gepasseerd”, zegt de ander. Geen opzet, geen gevaar, vooral op fietsers en voetgangers gelet, maar ja, wel een ‘totempaal’ gemist.

Toen ik in Tilburg rechten studeerde, leerden wij dat in Leiden alleen legisten studeren. In Brabant hebben we meer redelijkheid en billijkheid.

Vandaag heb ik het verschil zelf kunnen ervaren: 137 euro.

    • Kees Veth