'Ik snak naar eenvoud'

Haar liefde voor folk deed Tessa Rose Jackson op in Londen, waar ook Amy Winehouse school ging.

Nederland, Amsterdam, 19-03-2013. Portret van Nederlandse singer songwriter Tessa Rose Jackson. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Amsterdam, 19-03-2013. Portret van Nederlandse singer songwriter Tessa Rose Jackson. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

De 20-jarige zangeres Tessa Rose Jackson debuteert met Songs From The Sandbox, een cd vol springerige popfolk. iTunes US maakte haar single Lost and Found vorige maand tot gratis single van de week. Haar energieke liedje Change Time was al de soundtrack van een Ikea-reclame.

Wanneer wist je dat muziek je roeping was?

„Ik was dertien en had net mijn eerste zanglessen gehad. Meteen wist ik: ik zou zangeres worden. Over die ontdekking was ik zo enthousiast dat ik het meteen rondvertelde in de klas. Maar zeggen dat je zangeres wilt worden, klinkt mensen soms net zo ongeloofwaardig in de oren als de wens om prinses te worden. En eigenlijk is mijn familie nog steeds vrij sceptisch.”

Welke stappen nam je?

„Op mijn vijftiende ben ik naar Engeland gegaan voor de Brit School of Performing Arts. Het is een school met een Fame-achtige reputatie. Amy Winehouse zat twee jaar voor mij. Het is een gratis school waarvoor je moet auditeren. Ik zong Hallelujah I Just Love Him So van Ray Charles. Wat voelde ik me suf tussen die excentrieke Londenaren.”

Wat is de belangrijkste les die je leerde op de Brit School?

„Be true to yourself. Het is een opleiding van twee jaar. Je zit tussen talenten. Je bent niet meer de uitzondering en dat maakt onzeker in het begin. Ik leerde om mezelf niet met anderen te vergelijken. Halverwege de opleiding ontdekte ik folk. En dat ik echt graag zelf liedjes schrijf.”

Wie zijn je voorbeelden?

„Ik houd van jazz. Billie Holiday. Eigenlijk zingt ze kneitervals maar zo mooi. En trompettist Chet Baker, zingend. Ongegeneerd zit hij er een kwarttoon onder, maar het is prachtig. Qua folk ben ik zeer onder de indruk van Feist, die ik in Carré zag. De harmonieën van Mumford & Sons. En ach, als ik kon trouwen met de stem van Ray LaMontagne.”

Hoe wil je zelf klinken?

„Wie ben ik en hoe klink ik? Het zijn de vragen van iedere beginnende zanger. Ik kom uit een bijzondere familie met een homoseksuele vader en een lesbische moeder. Ik ben groot gebracht door twee moeders, in hippie-sfeer. Nu ik liedjes schrijf snak ik naar eenvoud. Simpel, levend en geen moeilijkdoenerij.”

Hoe creëer je jouw vrolijke, rijk aangeklede sound?

„Muziek komt uit eerlijkheid, en het was een leuk jaar. Ik experimenteer graag met productietechnieken en ik houd van gekke geluidjes. Van vingers op hout. Handklapjes. Dat neem ik allemaal zo basic als maar kan op met een synthesizer en een goede microfoon – mijn grootste investering.”

Cd: Songs From the Sandbox.Concerten: 18/5 de Spot, Middelburg. 30/5 Dolhuis, Dordrecht.

    • Amanda Kuyper